Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ZAPORIŽIOS ATOMINĖ ELEKTRINĖ
JAV perspėjo Maskvą nenukreipti Ukrainos atominės elektrinės energijos
BNS
Unsplash

Vašingtonas ketvirtadienį perspėjo Rusiją nenukreipti Zaporižios atominės elektrinės Ukrainoje energijos, Kyjivui paskelbus, kad jėgainė buvo atjungta nuo tinklo.

Zaporižios AE, kuri yra didžiausia Europoje atominė jėgainė, nuo kovo yra užimti Maskva pajėgų. Ketvirtadienį ji buvo atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo, pranešė valstybinė branduolinės energetikos operatorė „Enerhoatom“.

Jungtinės Valstijos perspėjo Rusiją nenukreipti šios elektrinės gaminamos energijos.

„Jos gaminama elektra teisėtai priklauso Ukrainai, ir bet koks mėginimas atjungti jėgainę nuo Ukrainos elektros tinklų bei nukreipti ją į okupuotas teritorijas yra nepriimtinas“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

„Jokia šalis neturėtų paversti atominės elektrinės aktyvia karo zona. Nepritariame jokioms Rusijos pastangoms paversti šią jėgainę ginklu arba nukreipti jos energiją“, – pridūrė jis.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) nurodė, kad Ukraina informavo apie laikinai nutrūkusį energijos tiekimą iš Zaporižios AE.

Šis incidentas „dar labiau pabrėžia būtinybę TATENA ekspertų misijai skubiai nuvykti į tą objektą“, sakoma pranešime.

„Negalime sau leisti sugaišti daugiau laiko. Esu pasiryžęs asmeniškai vadovauti TATENA misijai į elektrinę ateinančiomis dienomis“, – sakė agentūros generalinis direktorius Rafael Mariano Grossi.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre ragino Rusiją sutikti, kad jėgainėje ir jos apylinkėse būtų nustatyta demilitarizuota zona ir „leisti kuo greičiau apsilankyti TATENA, kad būtų patikrintas saugumas“.

Pietų Ukrainoje esanti Zaporižios elektrinė buvo užimta Rusijos pajėgų kovo pradžioje, praėjus nedaug laiko nuo Maskvos karinės invazijos pradžios.

Pastaruoju metu aplink šį objektą suintensyvėjusios kautynės sukėlė nuogąstavimų, kad Europoje gali įvykti dar viena branduolinė katastrofa, panaši į 1986 metais įvykusią tragediją Černobylyje.

„Enerhoatom“ nurodė, kad elektrinė buvo atjungta nuo Ukrainos nacionalinės elektros energijos tiekimo sistemos po to, kai dėl gaisrų šalimais esančios šiluminės elektrinės pelenų sąvartų aikštelėje dukart atsijungė elektros perdavimo linija.

Kitos trys elektros perdavimo linijos „anksčiau buvo apgadintos per Rusijos pajėgų teroristines atakas“, nurodė energetikos operatorė.

Pasak „Enerhoatom“, dėl to du iš šešių tebeveikusių elektrinės reaktorių „buvo atjungti nuo sistemos“.

Operatorė nurodė, kad „pradedami vieno iš reaktorių prijungimo prie sistemos darbai“.

Ukrainos pareigūnai sakė manantys, kad Maskva užgrobė Zaporižios AE siekdama nukreipti jėgainėje pagamintą elektros energiją į 2014 metais aneksuotą Krymą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Rusijos veiksmus ketvirtadienį apibūdino kaip keliančius grėsmę.

„Rusija atvedė ukrainiečius ir visus europiečius už vieno žingsnio nuo radiacinės katastrofos“, – jis sakė savo naujausiame vakariniame vaizdo kreipimesi.

JAV prezidentas Joe Bidenas

telefonu kalbėdamasis su V. Zelenskiu ragino Rusiją grąžinti Ukrainai visišką jėgainės kontrolę ir leisti ten apsilankyti Jungtinių Tautų inspektoriams, nurodė Baltieji rūmai.

V. Zelenskis anksčiau ketvirtadienį sakė pasikalbėjęs su J. Bidenu ir padėkojęs už Jungtinių Valstijų „nesvyruojamą“ paramą.

„Aptarėme Ukrainos tolesnius žingsnius keliu į mūsų pergalę prieš agresorę ir Rusijos patraukimo atsakomybėn už karo nusikaltimus svarbą“, – per „Twitter“ parašė V. Zelenskis.

2022 08 26 08:50
Spausdinti