Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS
JAV prisidės prie sankcijų paskelbimo Baltarusijai dėl priverstinio lėktuvo nutupdymo
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

Baltieji rūmai penktadienį paskelbė, kad Baltarusija sulauks JAV sankcijų dėl Europos keleivinio lėktuvo priverstinio nutupdymo ir juo skridusio žurnalisto disidento sulaikymo.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki pavadino „Ryanair“ lėktuvo priverstinį nutupdymą Minske ir Baltarusijos opozicijos žurnalisto bei aktyvisto Ramano Pratasevičiaus areštą „tiesioginiu tarptautinių normų pažeidimu“.

Ji taip pat paragino „atlikti patikimą tarptautinį gegužės 23 dienos įvykių tyrimą“.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, tvirtai palaikomas Maskvos, išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, sekmadienį įsakęs pasiųsti naikintuvą perimti iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lainerio, kuriame buvo 26 metų R. Pratasevičius ir jo 23 metų draugė Sofija Sapega. Jie buvo sulaikyti.

Baltieji rūmai paskelbė, kad kartu su Europos Sąjunga rengia tikslinių sankcijų, nukreiptų į pagrindinius A. Lukašenkos režimo narius, sąrašą.

Tuo metu ekonominės sankcijos devynioms Baltarusijos valstybinėms įmonėms, kurias Vašingtonas atnaujino balandžio mėnesį dėl represijų prieš demokratiją palaikančius protestuotojus, įsigalios birželio 3 dieną.

Tolesni JAV žingsniai Baltarusijos atžvilgiu gali būti nukreipti į „tuos, kurie palaiko korupciją, žmogaus teisių pažeidinėjimą ir išpuolius prieš demokratiją“, sakė J. Psaki.

Baltieji rūmai taip pat paskelbė JAV piliečiams įspėjimą nekeliauti į Baltarusiją ir perspėjo amerikiečių keleivinius lėktuvus „būti labai atsargius“, jei ketinama skristi virš Baltarusijos oro erdvės.

ES taip pat paragino Bendrijoje įsikūrusius vežėjus vengti Baltarusijos oro erdvės.

Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį džiaugėsi artimais Maskvos ryšiais su Minsku, kai Juodosios jūros kurorte Sočyje priėmė A. Lukašenką.

Stebėtojams atidžiai stebint tas derybas, kad sužinotų, kaip toli Kremlius eis palaikydamas Minsko režimą, Rusijos lyderis sakė, kad „labai džiaugiasi“ matydamas A. Lukašenką ir sutiko su juo, kad Vakarų reakcija yra „emocijų protrūkis“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 29 08:56
Spausdinti