Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


DONALDO TRUMPO APKALTA
JAV respublikonų lyderis Senate: D. Trumpas „atsakingas“ už įsiveržimą į Kapitolijų
BNS
Scanpix
Mitchas McConnellas.

JAV aukščiausio rango respublikonų senatorius Mitchas McConnellas šeštadienį pareiškė, jog Donaldas Trumpas yra atsakingas už sausio 6 dieną minios surengtą įsiveržimą į Kapitolijų, nors buvusio JAV prezidento apkaltos procese balsavo prieš jo pripažinimą kaltu.

„Nekyla jokių klausimų – nė vieno – kad prezidentas D. Trumpas yra praktiškai ir morališkai atsakingas už tos dienos įvykių provokavimą. Šie nusikaltėliai nešė jo plakatus. Buvo iškėlę jo vėliavas. Ir šaukė apie savo ištikimybę jam“, – pareiškė M. McConnellas po Senate įvykusio balsavimo, per kurį JAV senatoriai buvusį šalies vadovą pripažino nekaltu dėl maišto kurstymo.

D. Trumpo veiksmus, paskatinusius minią įsiveržti į Kapitolijų, jis pavadino „gėdingu pareigų nevykdymu“.

Tuo neapsiribojęs M. McConnellas pažymėjo, jog dabar, kai D. Trumpo kadencija yra pasibaigusi, jam galėtų būti pareikšti kaltinimai.

„Prezidentas D. Trumpas, kaip eilinis pilietis, tebėra atsakingas už viską, ką darė per savo kadenciją, – pareiškė jis. – Jis dar neišsisuko nuo pasekmių.“

Kentukiui atstovaujantis respublikonas paaiškino, jog balsavo prieš D. Trumpo pripažinimą kaltu dėl maišto kurstymo, nes, jo nuomone, prezidento nuteisimas apkaltos procese po jo kadencijos pabaigos prieštarautų Konstitucijai.

Apkaltą buvusiam valstybės vadovui inicijavę demokratai teigė, kad jis sąmoningai kurstė įtampą šalyje po to, kai lapkričio 3 dieną pralaimėjo prezidento rinkimus Joe Bidenui, be konkrečių įrodymų teigdamas, kad balsavimo procesą aptemdė masinis klastojimas.

Sausio 6 dieną per mitingą netoli Baltųjų rūmų jis pasakė ugningą kalbą, kviesdamas minią žygiuoti į Kongresą, kur tą dieną buvo tvirtinama J. Bideno pergalė. D. Trumpas taip pat ragino savo šalininkus „velniškai kovoti“ („fight like hell“), prieš šiems patraukiant į Kapitolijų.

Minia įsiveržė į JAV Kapitolijų ir sutrikdė rinkimų rezultatų tvirtinimą. Per kilusį chaosą žuvo penki žmonės, tarp jų – nušauta į Kapitolijų įsiveržusi moteris, taip pat minios sumuštas policininkas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 14 11:22
Spausdinti