Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


JAV PALAIKYMAS UKRAINAI
JAV sako suprantančios V. Zelenskio nenorą surengti prezidento rinkimus 2024 m.
BNS
Scanpix
JAV valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

JAV antradienį pabrėžė, kad remia stiprios demokratijos palaikymą Ukrainoje, bet, regis, išreiškė supratimą dėl šalies lyderio Volodymyro Zelenskio nenoro surengti prezidento rinkimus 2024-aisiais.

Dėl karo padėties, kuri galioja nuo 2022-ųjų vasario – nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, visi rinkimai, įskaitant prezidento rinkimus, planuotus kitų metų pavasarį, techniškai yra atšaukti.

Pirmadienį V. Zelenskis teigė, kad dabar ne laikas rinkimams ir kad dabar ukrainiečiams reikalinga vienybė kovojant prieš Rusiją.

Paklaustas apie V. Zelenskio pareiškimą, JAV valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis nurodė, kad pozicija dėl rinkimų atitinka Ukrainos konstituciją.

„Svarbu prisiminti, kad Ukraina atsidūrė tokioje padėtyje todėl, kad Rusija toliau vykdo visapusišką neteisėtą karą prieš Ukrainą. Ukrainos žmonės kovoja dėl išlikimo“, – žurnalistams sakė V. Patelis. Jis pasmerkė Maskvos kasdien vykdomus civilinės infrastruktūros bombardavimus visoje Ukrainoje.

„Mes taip pat aiškiai išreiškėme savo įsipareigojimą partneriams ukrainiečiams remti ne tik Ukrainos kovą, bet ir mūsų įsipareigojimą remti atsargų ir konstitucinį požiūrį į stiprios demokratijos išlaikymą karo metu“, – pridūrė jis.

V. Zelenskis neigia, kad ilgai lauktas Kyjivo kontrpuolimas yra aklavietėje, pasaulio dėmesiui nukrypus į Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karą.

V. Patelis taip pat paneigė pranešimus, kad Vašingtonas spaudžia Kyjivą sutikti su derybomis dėl karo nutraukimo.

„Ir toliau yra labai aišku, – sakė V. Patelis, – kad Kremlius nėra suinteresuotas derėtis ar užbaigti šį karą, todėl esame pasiryžę remti savo partnerius Ukrainoje.“

Antradienį paskelbtame laiške JAV Kongresui valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir jo kolegos iš vyriausybės paragino patvirtinti 11,8 mlrd. dolerių (11,05 mlrd. eurų) tiesioginę biudžeto paramą Ukrainos biudžetui, kad šalies finansai karo metu išliktų stabilūs.

Atstovų Rūmus valdanti Respublikonų partija yra susiskaldžiusi dėl paramos Ukrainai, tačiau tvirtai palaiko paramą Izraeliui.

2023 11 08 10:05
Spausdinti