Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV PARAMA UKRAINAI
JAV Senatas atmetė paketą su parama Ukrainai, bet demokratų daugumos lyderis nenuleidžia rankų
BNS
IQ
JAV Kapitolijus.

Jungtinių Valstijų Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeris trečiadienį bandys išgelbėti finansavimą Ukrainai ir planuoja surengti svarbų bandomąjį balsavimą dėl dešimčių milijardų dolerių Kyjivui, Izraeliui ir kitiems JAV sąjungininkams.

Atmetus susitarimą dėl sienų, niujorkietis demokratas planuoja priversti respublikonus dalyvauti dviejuose sudėtinguose procedūriniuose balsavimuose. Pirmiausia – dėl seniai derybose figūruojančio 118 mlrd. dolerių (109,5 mlrd. eurų) paketo su pasienio apsaugos priemonėmis, kuris šią savaitę žlugo respublikonams jį atmetus.

Kitas balsavimas būtų dėl pakoreguoto paketo, iš kurio išbraukta pasienio dalis. Jei bet kuris iš jų bus priimtas, Senatui vis tiek prireiks kelių dienų galutiniam balsavimui.

Kai kuriems respublikonams skeptiškai vertinant pinigų siuntimą Ukrainai, kuri kariauja su ją prieš beveik dvejus metus užpuolusia Rusija, Ch. Schumeris sakė, kad „istorija mes nuolatinį ir gėdingą šešėlį“ ant tų, kurie bandys tai blokuoti.

„Ar Senatas pasipriešins tokiems žiauriems banditams kaip Vladimiras Putinas ir užtikrins mūsų draugus užsienyje, kad Amerika niekada jų neapleis, kai jiems reikės pagalbos?“ – atidarydamas Senato posėdį klausė Ch. Schumeris.

Maždaug 60 mlrd. dolerių (55,7 mlrd. eurų) vertės pagalba Ukrainai jau kelis mėnesius įstrigusi Kongrese, nes jos skyrimui vis labiau priešinasi griežtosios linijos konservatoriai Atstovų Rūmuose ir Senate. Jie kritikuoja ją kaip neekonomišką ir reikalauja parengti karo baigties strategiją.

„Prieš siųsdami dar nors vieną centą į užsienį, mes vis dar turime apsaugoti Amerikos sienas“, – socialiniame tinkle „X“ rašė Jutos respublikonų senatorius Mike'as Lee.

Ši aklavietė reiškia, kad JAV ginklų tiekimas Kyjivui stoja itin svarbiu momentu, ir Ukrainos kariai neturi pakankamai šaudmenų ir raketų, Rusijos pajėgoms tęsiant masines atakas.

Pagalbai Ukrainai vis dar pritaria daugelis Senato respublikonų, tarp jų ir lyderis šiuose rūmuose Mitchas McConnellas, tačiau įstatymų leidėjai vis dar susiduria su klausimu, kaip parengti tokį paketą, koks galėtų būti priimtas respublikonų kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose.

Respublikonų pasiūlyti pasienio politikos ir pagalbos sąjungininkams deriniai turėjo padėti prastumti paketą Atstovų Rūmuose. Tačiau itin konservatyvūs partijos senatoriai galiausiai atmetė šį kompromisą kaip rinkimų metų politiką.

Į finansavimą taip pat įtraukta 14 mlrd. dolerių (13 mlrd. eurų) Izraeliui. Pagal šį paketą dar būtų investuojama į vidaus gynybos pramonę, siunčiamos lėšos sąjungininkams Azijoje ir skiriama dar 10 mlrd. dolerių (9,3 mlrd. eurų) humanitarinei pagalbai Ukrainoje, Izraelyje, Gazos Ruože ir kitur.

Ch. Schumeris sakė, kad į atnaujintą paketą bus įtraukti teisės aktai, kuriais būtų leista taikyti sankcijas ir kovos su pinigų plovimu priemones nusikalstamoms organizacijoms, gabenančioms fentanilį į JAV.

Nebuvo aišku, ar naujasis planas, net jei jis būtų priimtas Senate, sulauktų Atstovų Rūmų pirmininko Mike'o Johnsono paramos. Atstovų Rūmų respublikonai vis dar reikalauja pasienio plano, nors Senate suderėtą susitarimą atmetė kaip nepakankamą.

„Pažiūrėsime, ką padarys Senatas, – trečiadienio rytą žurnalistams sakė M. Johnsonas. – Mes leisime procesui vykti.“

2024 02 07 22:23
Spausdinti