Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV SENATO BALSAVIMAS DĖL PAGALBOS UKRAINAI
JAV Senatas užblokavo 106 mlrd. dolerių pagalbos paketą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui
BNS
Scanpix
JAV Senatas.

Respublikonų senatoriai trečiadienį blokavo Baltųjų rūmų prašymą skirti 106 mlrd. dolerių (97,4 mlrd. eurų) bendrą skubios pagalbos paketą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui, demokratams atsisakius numatyti nelegalios migracijos reformas.

Trečiadienio balsavimas tapo ženkliu JAV prezidento Joe Bideno pralaimėjimu. Kiek anksčiau jis įspėjo JAV Kongresą, kad šis finansinis paketas yra itin svarbus, nes Rusijos prezidento Vladimiro Putino pergalė Ukrainoje jį padrąsintų ir jis galbūt siektų pulti net NATO šalis.

Į paketą įtraukta apie 60 mlrd. dolerių (55,5 mlrd. eurų), skirtų padėti Ukrainai. Taip pat numatyta apie 10 mlrd. dolerių (9,29 mlrd. eurų) parama Izraeliui konflikte su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“ ir tam tikra pagalba Taivanui.

JAV Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris pažadėjo vėliau surengti balsavimą dėl respublikonų reikalaujamų sienos apsaugos priemonių, siekiant surinkti 60 balsų, reikalingų pirmajai procedūrinei kliūčiai įveikti.

Tačiau respublikonai balsavo prieš pagalbą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui, argumentuodami, kad JAV vyriausybė nesiima veiksmų dėl kasdien iš Meksikos atvykstančių beveik 10 tūkst. migrantų.

„Visi labai aiškiai pasakė, kad esame tvirtai nusiteikę. Dabar atėjo metas“, – prieš balsavimą verslo naujienų kanalui „Fox Business“ sakė senatorius Jamesas Lankfordas. Jis yra pagrindinis respublikonų derybininkas imigracijos ir sienų klausimais.

„Mes visiškai nebekontroliuojame pietinės sienos ir atėjo laikas tai išspręsti“, – pridūrė jis.

JAV Kongrese nuomonės dėl paramos Ukrainai skiriasi kaip niekada anksčiau. Kai kurie senatoriai teigia, kad Kyjivas per greitai išnaudojo JAV iki šiol suteiktą karinę pagalbą.

Senato respublikonai savo paramą papildomam Ukrainos finansavimui sieja su sąlyga, kad J. Bideno demokratai pritars prieglobsčio sistemos reformoms ir sugriežtintai sienų apsaugai. Kiek anksčiau šiais metais demokratai jau atmetė šias priemones.

Pirmadienį Baltųjų rūmų biudžeto vadovė perspėjo Kongresą, kad iki metų pabaigos nesusitarus dėl naujų lėšų Ukrainai, Kyjivo pajėgos būtų pakirstos mūšio lauke.

„Tai negali laukti“

„Tai negali laukti. Atvirai kalbant, manau, jog stulbina tai, kad mes apskritai pasiekėme tokį lygį, kai respublikonai Kongrese yra pasirengę suteikti Putinui didžiausią dovaną, kokios tik jis gali tikėtis“, – teigė J. Bidenas.

Tai demokratų lyderis sakė po susitikimo vaizdo ryšiu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir Didžiojo septyneto (G 7) šalių vadovais. Viena iš pagrindinių šio susitikimo temų buvo siekis padidinti Vakarų paramą Kyjivui.

V. Zelenskis perspėjo G 7 lyderius, kad Rusija tik ir laukia, kol Vakarų parama Ukrainai žlugs, ir kad Maskva to tikisi kitais metais. Jis pridūrė, kad Rusija didina spaudimą karo fronto linijoje.

Tačiau antradienį tapo aišku, kad pagalbos paketas tikriausiai nebus priimtas. Tąkart per slaptą senatorių susitikimą dėl Ukrainos keli pasipiktinę respublikonai išėjo iš posėdžio, teigdami, kad nebuvo kalbama apie JAV sienų apsaugą.

V. Zelenskis turėjo dalyvauti tame posėdyje nuotoliniu būdu, tačiau paskutinę minutę atšaukė savo dalyvavimą.

Naujasis respublikonų kontroliuojamų Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas aiškiai pareiškė, kad nesutiks siųsti daugiau finansinės pagalbos, jei nebus realių pokyčių pasienio politikoje.

Jis pabrėžė, kad bet kokia pagalba Izraeliui turi būti kompensuojama išlaidų mažinimu. Tokiam M. Johnsono pasiūlymui nepritaria demokratai, Baltieji rūmai ir dauguma Senato respublikonų.

Centristų demokratų senatorius Joe Manchinas, kuris dažnai kelia problemų Baltiesiems rūmams, išreiškė paramą bendram finansiniam paketui, tačiau tik todėl, kad Ch. Schumeris pažadėjo, jog sienos apsaugos pataisos bus įgyvendintos vėliau.

„Didingiausioje šalyje Žemėje neturime rinktis, ar saugoti savo tėvynę, ar ginti savo sąjungininkus“, – teigė jis.

Trečiadienį JAV Valstybės departamentas atskirai paskelbė apie laikiną priemonę skirti Ukrainai 175 mln. dolerių (162,58 mln. eurų) paramą, įskaitant mobiliąsias artilerijos sistemas HIMARS, sviedinius, raketas ir šaudmenis.

2023 12 07 08:02
Spausdinti