Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV PREZIDENTO APKALTA
JAV Senatui neleidus kviesti liudytojų D. Trumpas veikiausiai bus išteisintas kitą savaitę
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas.

JAV Senatas penktadienį atmetė demokratų raginimus išklausyti naujus liudytojus prezidento Donaldo Trumpo apkaltos byloje, paruošdamas dirvą piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir trukdymu Kongresui kaltinamo valstybės vadovo išteisinimui ateinančią savaitę.

Senatoriams 51 balsais prieš 49 priėmus tokį sprendimą, Respublikonų partijos įstatymų leidėjai nurodė, kad balsavimas dėl išteisinimo turėtų įvykti trečiadienį 16 val. Vašingtono (23 val. Lietuvos) laiku.

Tai reikštų, kad prezidento apkaltos teismo procesas nebus baigtas anksčiau antradienio, kai D. Trumpas ruošiasi pasakyti savo metinę kalbą per plenarinę sesiją Kongrese.

Beveik neabejojama, kad valstybės vadovas bus išteisintas Senato, kur respublikonai turi 53, o demokratai – 47 vietas. Norint pašalinti prezidentą iš pareigų reikalinga dviejų trečdalių balsų dauguma.

„Fiktyvus teismas“

„Deja, Amerika prisimins šią dieną, kai Senatas neatliko savo pareigų, kai Senatas nusigręžė nuo tiesos ir surengė fiktyvų teismą“, – pareiškė Ch. Schumeras.

Demokratai nekantravo apklausti Johną Boltoną, pasirodžius pranešimų, kad buvęs patarėjas nacionalinio saugumo klausimais teigia dar neišleistoje savo knygoje, jog D. Trumpas asmeniškai jam pasakė, kad karinė pagalba Ukrainai turėjo priklausyti nuo Kijevo pasiruošimo atlikti tyrimą dėl Joe Bideno – prezidento potencialaus varžovo demokrato per lapkritį vyksiančius rinkimus.

Šis kaltinimas tapo svarbiausiu argumentu, kai Demokratų partijos kontroliuojami Atstovų Rūmai nubalsavo už apkaltą D. Trumpui dėl įtariamo piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo Kongresui.

Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas pareiškė, kad Atstovų Rūmų prokurorai jau pateikė pakankamai įrodymų savo argumentams pagrįsti, todėl, jo nuomone, papildomų liudininkų šaukti nebūtina.

Anot M. McConnello, jis pasikonsultuos su kolegomis senatoriais, Baltųjų rūmų teisininkais ir Atstovų Rūmų demokratų prokurorais, „siekiant apsispręsti dėl tolesnių veiksmų, mums ruošiantis užbaigti teismo procesą artimiausiomis dienomis“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 01 11:50
Spausdinti