Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PENTAGONAS:
JAV šį mėnesį sumažins kontingentą Irake nuo 5200 iki 3000 karių
BNS
Scanpix
Amerikiečių generolas Kennethas McKenzie.

Pentagonas šį mėnesį sumažins savo karinį kontingentą Irake iki 3 000 karių, trečiadienį pareiškė vienas įtakingas generolas, Jungtinių Valstijų prezidentui Donaldui Trumpui siekiant ištesėti savo pažadą išvesti savo pajėgas iš užsienio konfliktų.

Amerikiečių generolas Kennethas McKenzie, vadovaujantis JAV kariuomenės Centriniam štabui, Bagdade sakė, kad sprendimas priimtas „dėl mūsų pasitikėjimo išaugusiomis Irako saugumo pajėgų galimybėmis veikti nepriklausomai“. „Konsultuodamosi ir derindamosi veiksmus su Irako vyriausybe bei mūsų partneriais iš koalicijos, JAV nusprendė rugsėjo mėnesį sumažinti mūsų karių kontingentą Irake nuo maždaug 5 200 iki 3 000“, – sakė jis.

Pasak K. McKenzie, JAV galės ir toliau remti Irako kariuomenės kovą su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“, kuri pernai buvo išstumta iš savo vadinamojo kalifato teritorijos, tačiau tebėra išsibarsčiusi po Iraką. JAV yra pasiryžusios siekti „svarbiausio tikslo“ – Irako, kur vietos pajėgos vienos galės neleisti „Islamo valstybei“ sugrįžti ir užtikrins „Irako suverenitetą be išorinės pagalbos“, kalbėjo jis. „Kelionė buvo sunki, auka buvo didelė, bet pažanga yra reikšminga“, – sakė generolas.

Remiantis JAV pareigūnais, iki 2018 metų pabaigos Irake vis dar buvo 5 200 amerikiečių karių, sudariusių viso šalyje dislokuoto tarptautinių pajėgų 7 500 karių kontingento pagrindą. Per praėjusius metus į šias pajėgas, JAV ambasados ir logistinės pagalbos vilkstines buvo paleista dešimtys raketų, žuvo mažiausiai šeši kariai – trys amerikiečiai, vienas britas ir du irakiečiai.

JAV pareigūnai dėl šio smurto kaltina su Teheranu susijusias radikalias grupes, ilgamečiam Vašingtono priešininkui reikalaujant, kad amerikiečiai išvestų savo karius iš Artimųjų Rytų. Artimiausiomis dienomis D. Trumpas taip pat turėtų paskelbti apie tęsiamą pajėgų išvedimą iš Afganistano, sakė aukšto rango administracijos pareigūnas.

Pagal vasarį pasirašytą Vašingtono ir Talibano dvišalį susitarimą JAV ir kitų šalių pajėgos turi būti išvestos iš Afganistano iki 2021 metų vidurio – beveik po 20 metų nuo Vašingtono surengto įsiveržimo. Tūkstančiai amerikiečių karių jau pasitraukė, o šiuo metu Afganistane likę apie 8 600 JAV karių. 

Nuomonės apklausose nuo savo varžovo lapkričio 3 dienos prezidento rinkimuose demokrato Joe Bideno atsiliekantis D. Trumpas pažadėjo sugrąžinti karius namo ir užbaigti, pasak jo, nesibaigiančius Amerikos karus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 09 17:24
Spausdinti