Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


PAGALBA UKRAINAI
JAV skiria Ukrainai dar vieną 400 mln. dolerių vertės pagalbos paketą
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
Rusijos S-300 raketos smūgis Charkivui gegužės 10 d. naktį.

JAV penktadienį paskelbė apie dar vieną 400 mln. JAV dolerių vertės karinės pagalbos paketą Ukrainai. Anot JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno, tai „skubiai reikalinga“ pagalba, skirta apsiginti nuo Rusijos atakų.

Jo išplatintame pranešime teigiama, kad į paketą įeina gynybos amunicija sistemoms „Patriot“, priešlėktuvinės raketos „Stinger“, HIMARS sistemos ir joms skirta amunicija, 155 ir 105 mm artilerijos sviediniai, „Javelin“ raketos, AT-4 priešlėktuvinės sistemos, pėstininkų kovos mašinos „Bradley“, šarvuoti transporteriai M113 ir kita įranga.

„Kaip aiškiai nurodė prezidentas Joe Bidenas, JAV ir mūsų suburta tarptautinė koalicija ir toliau palaikys Ukrainą ginant jos laisvę“, – pranešime teigė A. Blinkenas.

Tai antrasis J. Bideno atskirai pasirašytas pagalbos Ukrainai po to, kai Atstovų Rūmai ir Senatas patvirtino 61 mlrd. JAV dolerių vertės paketą balandžio pabaigoje. Pirmasis paketas siekė 1 mlrd. dolerių, o praėjus porai dienų dar vieną 6 mlrd. dolerių vertės ilgalaikį investicinį paramos planą pasirašė JAV Gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Dalis šios paramos (400 mln. ir 1 mlrd. dolerių paketai) gali Ukrainą pasiekti per kelias dienas, nes yra skiriama iš amerikiečių sandėlių, kas Ukrainai pastarosiomis savaitėmis yra ypač svarbu kenčiant nuo suaktyvėjusių Rusijos atakų.

2024 05 10 21:00
Spausdinti