Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAV PARAMA UKRAINAI
JAV skirs 1,3 mlrd. dolerių vertės naujos ekonominės pagalbos Ukrainai
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį paskelbė, kad Vašingtonas skirs 1,3 mlrd. dolerių (1,19 mlrd. eurų) vertės naujos ekonominės pagalbos Ukrainai, pirmiausia jos energijos ir infrastruktūros poreikiams patenkinti.

„Rusijai tęsiant naikinimą, esame pasirengę padėti Ukrainai atsikurti – atkurti gyvenimus, atstatyti šalį, atkurti ateitį“, – sakė A. Blinkenas tarptautinėje Ukrainos atstatymui skirtoje konferencijoje Londone.

„Aiškiai pasakykime, kad Rusija griauna Ukrainą, ir Rusija galiausiai padengs Ukrainos atstatymo išlaidas“, – sakė jis, sulaukdamas plojimų ir pakartodamas Didžiosios Britanijos ir Europos Sąjungos lyderių pastabas.

Naujasis finansinis paketas, kurį sudaro JAV Kongreso jau patvirtintos lėšos, papildo 63 mlrd. dolerių (apie 58 mlrd. eurų), kuriuos Jungtinės Valstijos skyrė Ukrainai nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į šalį.

Apie 40 mlrd. dolerių (37 mlrd. eurų) iš šios paramos buvo skirta ginklams ir valstybės saugumui.

Iš naujojo pagalbos paketo apie 657 mln. dolerių (601 mln. eurų) bus skirta Ukrainos geležinkelio linijoms, uostams, pasienio patikros punktams ir kitai infrastruktūrai atnaujinti, siekiant padėti šaliai vykdyti prekybą su Europa, sakė A. Blinkenas.

Kita 520 mln. dolerių (476 mln. eurų) paramos dalis bus skirta padėti Ukrainai rekonstruoti šalies energetikos tinklą, kurio didžioji dalis buvo sunaikinta dėl Rusijos atakų, taip pat vykdyti rinkos reformas, sakė A. Blinkenas.

Likę 100 mln. dolerių (91,5 mln. eurų) bus skirta Ukrainos muitinės tarnyboms modernizuoti, pereinant prie skaitmeninių technologijų, kad būtų padidintas prekybos skaidrumas.

A. Blinkenas leido suprasti, kad Vašingtonas stebės korupciją, kuri gali sumažinti Kongreso paramą, teikiant pagalbą Ukrainai, ir paragino Ukrainos parlamentą patvirtinti įstatymą prieš monopolijas.

A. Blinkenas sakė, kad Jungtinės Valstijos padidins paramą, skirtą antikorupcinėms institucijoms, pilietinei visuomenei ir laisvai žiniasklaidai stiprinti.

Tokios institucijos yra „labai svarbios siekiant užtikrinti, kad precedento neturintys mūsų visų teikiami ištekliai būtų valdomi atsakingai“.

2023 06 21 14:51
Spausdinti