Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV SMŪGIAI SIRIJOJE
JAV smogė su Iranu susijusiam ginklų sandėliui Sirijos rytuose
BNS
Scanpix
Lloydas Austinas.

JAV karo lėktuvai trečiadienį smogė su Iranu susijusiam ginklų sandėliui Sirijos rytuose, reaguodami į išpuolius prieš amerikiečių personalą, pranešė Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Tai jau antras kartas per maždaug dvi savaites, kai Vašingtonas taikosi į Sirijos sritį, kuri, jo teigimu, yra susijusi su Iranu. JAV taip pat kaltina Teherano remiamas pajėgas dėl padažnėjusių išpuolių prieš jos karius Artimuosiuose Rytuose.

Jungtinės Valstijos siekia atgrasyti Iraną ir jo įgaliotinius nuo to, kad Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ kovos nevirstų regioniniu karu, tačiau dėl pasikartojančių išpuolių ir atsakomųjų smūgių kyla pavojus dėl Vašingtono ir Teherano konflikto.

„JAV karinės pajėgos sudavė savigynos smūgį objektui Sirijos rytuose, kuriuo naudojasi Irano Islamo Revoliucijos gvardijos korpusas (IRGC) ir su juo susijusios grupuotės. Šį smūgį ginklų saugyklai sudavė du JAV naikintuvai F-15“, – teigiama L. Austino išplatintame pareiškime.

„Šis tikslus savigynos smūgis yra atsakas į „IRGC-Quds Force“ filialų atakas prieš JAV personalą Irake ir Sirijoje“, – sakė jis ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „yra visiškai pasirengusios imtis tolesnių būtinų priemonių savo žmonėms ir objektams apsaugoti“.

Raginimas liautis puldinėti amerikiečių personalą

Šiuo metu Irake tarnauja apie 2,5 tūkst. amerikiečių karių, o Sirijoje – apie 900 karių, kurie stengiasi užkirsti kelią grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) atgimimui.

Aukšto rango JAV gynybos pareigūnas teigė, kad smūgis buvo koordinuojamas „perduodant labai aiškius pranešimus įvairiais kanalais“. Jis nurodė, kad aukštiems Irano vadovams buvo pranešta, jog jų remiamos grupuotės liautųsi puldinėti Artimųjų Rytų regione dislokuotą amerikiečių personalą.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad per šį smūgį žuvo devyni žmonės, susiję su Irano remiamomis grupuotėmis.

„Per JAV smūgius į Iraną remiančių grupuočių naudojamus objektus žuvo devyni Teherano remiamoms grupuotėms dirbę žmonės“, – naujienų agentūrai AFP sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Aukšto rango JAV kariuomenės pareigūnas sakė, kad teritorija Deir az Zoro provincijoje buvo stebima, kad Jungtinės Valstijos galėtų pasirinkti tinkamą momentą smūgiui suduoti, siekiant kuo mažiau aukų. Jis pridūrė, kad vis dėlto smūgis galėjo pareikalauti tam tikrų nuostolių.

„Prieš pat smūgį stebėjome tik porą (žmonių), apie kuriuos neturime jokio patvirtinimo“, – nurodė jis.

Praėjusio mėnesio pabaigoje Vašingtonas taip pat smogė dviem objektams Sirijoje, kuriuos, JAV teigimu, naudojo IRGC ir su ja susijusios organizacijos. Pranešimų apie žuvusius per šią ataką negauta.

JAV teigia, kad naujausi ir ankstesni smūgiai buvo atsakas į išpuolius prieš amerikiečių personalą, kuris, pasak Vašingtono, nuo spalio vidurio raketomis ir bepiločiais lėktuvais buvo atakuojamas daugiau kaip 40 kartų.

Padidėjęs išpuolių prieš JAV karius skaičius yra susijęs su Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karu, kuris prasidėjo, kai ši grupuotė spalio 7 d. surengė netikėtą išpuolį, per kurį, pasak žydų pareigūnų, žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių.

Izraelio kariuomenė atsakė nesiliaujančiu Gazos Ruožo puolimu, per kurį, teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo daugiau kaip 10,5 tūkst. asmenų.

2023 11 09 09:06
Spausdinti