Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PAGALBA UKRAINAI
JAV sutiko į Ukrainą siųsti tankus „Abrams“ spaudžiamos Vokietijos
ELTA
Scanpix
„Abrams“ tankai.

JAV sprendimas suteikti Ukrainai kovos tankus „Abrams“ buvo priimtas po Vokietijos spaudimo, teigiama netikėtame Vašingtono pareiškime.

JAV prezidentas Joe Bidenas su tuo sutiko, kai vokiečiai jam pasakė, jog nenori siųsti savo tankų „Leopard“ be tokio paties JAV įsipareigojimo, vėlai sekmadienį sakė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sallivanas.

JAV kariškiai nepritarė tankų „Abrams“ siuntimui, nes manė, kad jie netinkami mūšio lauke Ukrainoje.

J. Sullivano pareiškimas prieštarauja ankstesniems Baltųjų rūmų pareiškimams ir kai kuriems Vokietijos vyriausybės pareiškimams. Jis paskelbtas artėjant penktadienį planuojamam Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo vizitui Baltuosiuose rūmuose.

Pasak J. Sullivano, iš pradžių J. Bidenas nenorėjo siųsti tankų „Abrams“, nes Amerikos kariškiai jam sakė, kad šioje kovoje jie nebus naudingi mūšio lauke. Jie sakė, kad „naudingi būtų vokiški tankai“.

Vis dėlto dėl „Aljanso vienybės“ ir siekiant garantuoti, kad „Ukraina gautų, ko nori“, J. Bidenas sutiko pasiųsti tankus, nors šiuo metu „Abrams“ nėra tai, ko reikia Ukrainai, sakė J. Sullivanas JAV transliuotojui ABC. Jis apie tai buvo paklaustas teigiant, kad šiais metais tankai „Abrams“ gali nepasiekti Ukrainos.

2023 02 27 13:06
Spausdinti