Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARAS UKRAINOJE
JAV svarsto galimybę tiekti Ukrainai oro gynybos ir komunikacijos sistemas
Alfa.lt
Nexta
S-300.

JAV prezidento Joe Bideno administracija bendradarbiauja su Europos sąjungininkais, siekdama paspartinti sudėtingesnių oro gynybos ir kitų ginklų sistemų dislokavimą Ukrainoje, pranešė „Washington Post“, remdamasis JAV pareigūnais, rašo „European Truth“.

Kitą savaitę gynybos ministras Lloydas Ostinas lankysis Briuselyje ir Slovakijoje, kur susitiks su NATO sąjungininkais, kurie kartu su Lenkija ir Rumunija pareiškė esantys pasirengę perduoti karinę pagalbą Ukrainai.

Slovakija turi ir ukrainiečiams pažįstamą priešlėktuvinių raketų sistemą S-300, kuri naudojama numušti priešo lėktuvus.

Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios apginkluoti Kijevo vyriausybę: „galimybėmis, kurių, kaip žinome, ukrainiečiams reikia ir kurias labai gerai naudojasi“. Jis atsisakė pasakyti, kokie ginklai galėtų būti įtraukti į kitą tiekimo bangą.

„Kai kurias iš šių technikų mes turime ir teikiame. Kai kurių neturime, bet žinome, kas turi kitos, ir taip pat padedame tai koordinuoti“, – sakė J. Kirby.

Administracija susiduria su atsakomybe dėl anksčiau šią savaitę priimto sprendimo atmesti Lenkijos pasiūlymą siųsti į Ukrainą naikintuvus MiG-29 „nemokamu perdavimu“ į JAV.

Vašingtonas susirūpino, kad Rusija tokį žingsnį laikys Vašingtono provokacija, tad pareiškė, kad Varšuvos pasiūlymas yra „nepagrįstas“.

Pasak vieno Europos pareigūno, Ukraina prašė S-300 SAM. Pareigūno teigimu, derybos dėl galimybės teikti SAM tęsiasi, tačiau lieka klausimas, ar galima apsieiti be jų.

2022 03 12 12:08
Spausdinti