Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


TAIVANAS
JAV teiks Taivanui ginkluotės už milijardą dolerių, Kinija žada atsaką
BNS
Scanpix

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė apie 1,1 mlrd. dolerių (eurų) vertės ginklų paketą Taivanui ir pažadėjo toliau stiprinti salos gynybą, tuo papiktindamos Kiniją, įspėjančią dėl „atsakomųjų priemonių“.

Ginklų paketas parduodamas praėjus mėnesiui po didelį triukšmą sukėlusio JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymo savarankiškame Taivane. Dėl šio vizito Pekinas surengė didžiules karines pratybas aplink salą ir paskelbė paleidęs balistinių raketų virš Taibėjaus.

Minimas paketas Taivanui – didžiausias valdant prezidento Joe Bideno administracijai – apima 665 mln. dolerių nuo 2013 metų veikiančios „Raytheon“ išankstinio įspėjimo radiolokatorių sistemos, kuri įspėtų Taivaną apie pradedamą ataką, priežiūrai ir modernizavimui.

Taivanas taip pat už maždaug 355 mln. dolerių nusipirks 60 raketų „Harpoon Block II“, galinčių sekti ir nuskandinti puolančius laivus.

85,6 mln. dolerių bus skirta daugiau kaip 100 „oras–oras“ tipo raketų „Sidewinder“.

Pranešimas pasirodė kitą dieną po to, kai taivaniečių pajėgos mažoje salelėje prie pat Kinijos žemyninės dalies numušė „neatpažintą civilinį droną“, kai šis įskrido į draudžiamą zoną.

Tai pirmas kartas, kai Taivano pajėgos numušė bepilotį orlaivį, ir tai įvyko tvyrant didžiausiai per pastaruosius dešimtmečius įtampai tarp Pekino ir Taibėjaus. Paslaptingų dronų įsibrovimų į Taivano draudžiamą zoną staiga labai padaugėjo.

Kinija, kuri Taivaną laiko savo „neatsiejama“ dalimi, paragino JAV „nedelsiant atšaukti“ ginklų pardavimą Taibėjui.

„Taip siunčiami neteisingi signalai „Taivano nepriklausomybės“ separatistinėms jėgoms ir keliamas didelis pavojus Kinijos ir JAV santykiams, taikai ir stabilumui Taivano sąsiauryje“, – sakė Kinijos ambasados Vašingtone atstovas Liu Pengyu.

„Kinija ryžtingai imsis teisėtų ir būtinų atsakomųjų priemonių atsižvelgdama į situacijos plėtotę“, – sakė jis.

2022 09 03 12:28
Spausdinti