Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 18 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
JAV: Ukraina pradėjo didelį puolimą pietiniame fronte
ELTA
Scanpix
Ukrainos karys.

Ukraina pradėjo didelį puolimą pietiniame fronte. Kontrpuolimas prieš Rusijos karius įgauna pagreitį, pranešė „RBC-Ukraina“, remdamasi naujienų agentūra „Bloomberg“, kuri citavo JAV pareigūną, prašiusį neskelbti jo pavardės kalbant apie karinių operacijų detales.

Šis puolimas vyksta po beveik dviejų mėnesių nuo tada, kai Ukraina pradėjo kontrpuolimą prieš gerai įtvirtintą Rusijos gynybą. Iki šiol pažanga buvo lėta dėl Rusijos minų laukų, tankų užtvarų ir kitų gynybos priemonių.

Anksčiau laikraštis „The New York Times“ citavo du neįvardytus Pentagono pareigūnus, teigiančius, kad Ukraina pradėjo pagrindinį kontrpuolimo smūgį į pietus nuo Orechovo. Tačiau Ukrainos ambasados pareigūnas, kuris taip pat prašė neskelbti jo pavardės, perspėjo, kad jokia kontrpuolimo dalis negali būti pristatoma kaip lemiamas mūšis, o karą su Rusijos invazija apibūdino kaip ilgą operacijų seriją įvairiose fronto linijos vietose.

„Mes visur kalbėjome, kad tai bus sunki kova, tai bus ilga kova su iššūkiais, sėkmėmis ir nesėkmėmis, – žurnalistams sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas. – Ukraina yra gerai pasirengusi ir apmokyta, kad pasiektų sėkmę“.

„Jie stengiasi įveikti minų laukus ir kitas kliūtis, tačiau vis dar turi daug kovinės galios”, – pridūrė L. Austinas.

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas sakė, kad „dabar kyla klausimas, ar ukrainiečiai dislokuoja kai kuriuos savo sulaikytus dalinius ir ar paverčia visa tai kontrpuolimu. Ir aš tikrai nukreipiu jus į mūsų Gynybos ministeriją ir kitus ekspertus, kad jie tiksliai paaiškintų, kad ten vyksta“.

Paneigdamas įspūdį, kad Ukrainos puolimas įstrigo, JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby žurnalistams sakė: „Jie jau pripažino, kad nepasistūmėjo taip toli ir taip greitai, kaip norėtų. Nepaisant to, jie juda. Tai nėra aklavietė. Jie nėra sustingę. Ukrainiečiai juda“.

2023 07 27 09:25
Spausdinti