Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


TURTO AREŠTAS
JAV užblokavo rusų oligarchui priklausantį 1 mlrd. dolerių patikos fondą
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

JAV iždo departamentas ketvirtadienį pranešė, kad užblokavo 1 mlrd. dolerių vertės patikos fondą Delavere, susijusį su Rusijos oligarchu Suleimanu Kerimovu, kuriam taikomos sankcijos.

Anksčiau šį mėnesį Jungtinės Valstijos areštavo 325 mln. JAV dolerių (307 mln. eurų) vertės superjachtą „Amadea“, siejamą su S. Kerimovu.

Pasak Iždo departamento, šis atvejis yra unikalus dėl patikos fondo dydžio ir tyrimo sudėtingumo.

„Iždo departamentas toliau naudoja visas mūsų turimas priemones, kad demaskuotų ir sužlugdytų tuos, kurie siekia išvengti mūsų sankcijų ir nuslėpti savo neteisėtai įgytas pajamas“, – nurodė iždo sekretorė Janet Yellen išplatintame pareiškime.

„Nors Rusijos elitas slepiasi už tarpininkų ir sudėtingų juridinių struktūrų, Iždo departamentas pasinaudos savo plačiais vykdymo užtikrinimo įgaliojimais ir partneryste su REPO darbo grupe, kad aktyviai įgyvendintų daugelio šalių suderintas sankcijas tiems, kurie finansuoja Rusijos karą prieš Ukrainą ir iš jo pelnosi“, – sakė ji.

Anksčiau šiais metais Iždo departamentas, Teisingumo departamentas ir kitos agentūros subūrė Darbo grupę Rusijos elito, įgaliotinių ir oligarchų klausimams (angl. Russian Elites, Proxies, and Oligarchs Task Force), kad kartu su kitomis šalimis persekiotų baudžiamąja tvarka oligarchus ir asmenis, susijusius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Per pirmąsias 100 veiklos dienų REPO darbo grupė užblokavo ir įšaldė 30 mlrd. dolerių vertės turto ir lėšų, priklausančių asmenims, kuriems taikomos sankcijos, trečiadienį pranešė Iždo departamentas.

Susivienijusių šalių vyriausybės ėmėsi visų priemonių – nuo draudimo asmenims prekiauti rusišku auksu JAV iki draudimo bendrovėms teikti apskaitos, teisines ir konsultavimo paslaugas Rusijoje esantiems asmenims.

Anksčiau šią savaitę Didžiojo septyneto (G-7) šalys sutarė uždrausti aukso importą iš Rusijos, siekdamos sugriežtinti sankcijas Maskvai dėl agresijos prieš Ukrainą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 01 10:27
Spausdinti