Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


ATSAKAS
JAV: V. Putino branduoliniai grasinimai „visiškai nepriimtini“
BNS
Scanpix
J. Psaki.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas padidinti Maskvos branduolinio atgrasymo pajėgų parengties lygį yra „visiškai nepriimtinas“ invazijos į Ukrainą eskalavimas, sekmadienį pareiškė Jungtinės Valstijos.

Pasak Vašingtono, Rusijos lyderis išgalvoja grasinimus, kad pateisintų tolesnę agresiją.

„Toks yra prezidento Putino elgesys, kurį stebėjome per šį konfliktą – išgalvojamos neegzistuojančios grėsmės, siekiant pateisinti tolesnę agresiją“, – televizijos ABC eteryje sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki, komentuodama Kremliaus žingsnį.

Pentagone vienas aukšto rango pareigūnas pavadino šį žingsnį „eskaluojančiu“.

Kalbėdamas su žurnalistais, gynybos pareigūnas teigė, kad JAV neturi pagrindo abejoti, kad V. Putino pareiškimas yra tikras, tačiau kol kas neturi informacijos, kaip jis būtų įgyvendintas.

„Manome, kad tai ne tik nereikalingas jo žingsnis, bet ir eskaluojantis“, – sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„[Žingsnis] nereikalingas, nes Rusijai niekada negrasino Vakarai, NATO ir tikrai negrasino Ukraina, – sakė pareigūnas. – Ir eskaluojantis, nes aiškiai potencialiai įveda jėgas, kurios, jei įvyktų apsiskaičiavimas, gali paversti viską daug, daug pavojingesniu.“

Kelios dienos iki Rusijos invazijos V. Putinas pagrasino griežtai atsakyti visoms valstybėms, kurios tiesiogiai įsikištų į konfliktą Ukrainoje. Jis taip pat priminė apie savo šalies, kaip branduolinės galybės, statusą.

Į Maskvos žingsnį sekmadienį sureagavo ir JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Linda Thomas-Greenfield.

„Prezidentas Putinas toliau eskaluoja šį karą visiškai nepriimtinu būdu, – nurodė ambasadorė. – Turime ir toliau griežčiausiai smerkti jo veiksmus.“

Lieka neaišku, kokia bus praktinė V. Putino įsakymo reikšmė. Rusijos ir JAV strateginių branduolinių pajėgų sausumos ir povandeninis segmentai paprastai nuolat yra pasirengę kovos veiksmams, kitaip nei branduolinius užtaisus galintys nešti bombonešiai ir kiti orlaiviai.

Minėtas amerikiečių gynybos pareigūnas nesutiko pasakyti, ar buvo padidintas didžiausių pasaulyje JAV branduolinių pajėgų parengties lygis.

„Mes nekalbame apie mūsų strateginio atgrasymo laikysenos specifiką“, – sakė pareigūnas.

„Norėčiau jums pasakyti, kad tebesame tikri savo gebėjimu apginti save, savo sąjungininkus ir partnerius. Ir tai apima strateginio atgrasymo sritį“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 28 10:45
Spausdinti