Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


JAV IR KINIJA
A. Blinkenas vyks vizito į Kiniją: primins, kad ši nėra strateginė priešininkė, bet ir ne partnerė
IQ
Scanpix
A. Blinkenas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas balandžio 24–26 d. vyks į Kiniją, kur Pekine ir Šanchajuje susitiks su aukšto rango šalies pareigūnais, įskaitant Kinijos užsienio reikalų ministrą Wangą Yi.

Tai – ne pirmas aukšto lygio JAV pareigūno vizitas nuo pernai lapkričio, kai Kalifornijoje susitiko JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas, užbaigdami mėnesius trukusius įtemptus santykius tarp dviejų didžiųjų pasaulio valstybių. Nuo lapkričio Kinijoje lankėsi ne vienas svarbus amerikiečių sprendimų priėmėjas, įskaitant Iždo sekretorę Janet Yellen ir Nacionalinio saugumo sekretorius Alejandro Mayrokasas.

A. Blinkeną kelionėje lydės jo pavaduotoja Elizabeth Allen, padėjėjas Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono klausimais Danielis Kritenbrinkas, padėjėjas tarptautinių narkotikų ir teisėsaugos klausimais Toddas Robinsonas bei JAV ambasadorius kibernetinei ir skaitmeninei erdvei Nathanielis Fickas.

Anot JAV Valstybės departamento, šiuo vizitu JAV pakartotinai sieks įtvirtinti atsakingos konkurencijos nuostatą, kuomet Kinija nėra laikoma partnere, bet ir ne strategine priešininke. Šiais vizitais bandoma aktyvinti komunikaciją, kad būtų išvengta nesusipratimų ar konfliktų ir abi pusės kilus klausimams galėtų kalbėtis tarpusavyje.

2024 04 20 14:00
Spausdinti