Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Jei K. Harris laimėtų, kas taptų vienu įtakingiausių pareigūnų Baltuosiuose rūmuose?
IQ
Scanpix
Kamala Harris.

Viceprezidentei Kamalai Harris tapus Demokratų partijos kandidate ir siekiant laimėti prezidento rinkimus prieš buvusį prezidentą Donaldą Trumpą, akys krypsta į K. Harris patarėją nacionalinio saugumo klausimais Philipą Gordoną, rašo ekspertas Samuelis Dempsey Europos politikos analizės centro (CEPA) analizėje.

Kol kas anksti kalbėti apie galimą prezidento komandą, tačiau esami ir buvę pareigūnai laikraščiui „The Wall Street Journal“ sakė, kad dabartinis prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jackas Sullivanas, dar vadinamas „putinferšteineriu“ dėl savo baimių dėl Rusijos, greičiausiai „nepratęstų darbo dabartinėse pareigose“, jei lapkritį laimėtų K. Harris. Jo vietą gali užimti Ph. Gordonas, K. Harris vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais.

Anot S. Dempsey, 61 metų Ph. Gordonas turi daug patirties Europos srityje, tvirtai palaiko Ukrainą, tačiau pasisako už europietišką NATO, kuri sumoka už savo saugumą. Europiečiai, tikėdamiesi, kad K. Harris administracija gali sugrįžti į senus gerus laikus, kai JAV daug moka, o mainais prašo nedaug, greičiausiai nusivils.

Ph. Gordonas padarė puikią karjerą kaip analitikas ir valstybės tarnautojas, taip pat dirbo mokslinį darbą Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje. Johno Hopkinso universiteto Pažangiųjų tarptautinių studijų mokykloje jis apgynė daktaro laipsnį ir parašė disertaciją, kurioje nagrinėjo Prancūzijos suverenumo ir įtakos pasauliui sampratą JAV ir NATO atžvilgiu.

Prieš dabartinį paskyrimą jis dirbo Europos reikalų direktoriumi Nacionalinėje saugumo taryboje prezidento Billo Clintono laikais ir valstybės sekretoriaus padėjėju Europos ir Eurazijos reikalams Baracko Obamos administracijos laikais. Jis taip pat turi ilgametę patirtį Artimųjų Rytų politikos srityje.

Liepos mėnesį socialiniame tinkle „X“ Ph. Gordonas pareiškė, kad „JAV parama Ukrainos žmonėms yra ilgalaikė“, ir pabrėžė, kad Rusijos agresija yra „ne tik išpuolis prieš Ukrainos žmonių gyvybes ir laisvę“, bet ir „išpuolis prieš tarptautines taisykles, normas ir principus, įtvirtintus JT Chartijoje“.

Ivo Daalderis, buvęs JAV nuolatinis atstovas prie NATO valdant B. Obamai, dabar einantis Čikagos pasaulinių reikalų tarybos generalinio direktoriaus pareigas, apibūdino Ph. Gordoną kaip „visiškai pasirengusį, tikrą Europos ir Artimųjų Rytų politikos ekspertą, ir, svarbu, Philas nuo pat pradžių buvo šalia viceprezidento“.

Buvęs ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas praėjusį mėnesį „X“ rašė, kad K. Harris turi „aukščiausios klasės patarėją nacionalinio saugumo klausimais“ Ph. Gordoną, taip pat pridūrė, kad „jis tikras profesionalas“, o vėliau teigė, kad, išskyrus galbūt prezidentą Joe Bideną, „niekas visoje Bideno administracijoje nežino apie Europą daugiau nei Gordonas“.

Žurnalistas Jamesas Mannas, rašydamas apie Ph. Gordoną ir jo vadovaujamą demokratų nacionalinio saugumo ekspertų kohortą, teigė, kad jie „atstovavo demokratų kartai, kuri dešimtajame dešimtmetyje išmoko, kaip vykdyti užsienio politiką. Jie norėjo parodyti, kad demokratai nėra pacifistai, kad jie supranta nacionalinio saugumo klausimus ir yra pasirengę prireikus panaudoti Amerikos jėgą.“

Nors manoma, kad Ph. Gordonas gali pasisakyti už griežtesnę liniją Rusijos atžvilgiu, CEPA bendradarbis Kurtas Volkeris, buvęs JAV specialusis atstovas deryboms su Ukraina, teigė, kad tai mažai tikėtina.

Vis dėlto, kaip pabrėžia S. Dempsey, yra aiškių ženklų, rodančių, kokiai krypčiai Ph. Gordonas gali teikti pirmenybę. D. Trumpo valdymo laikotarpiu 2019 m. jis paskelbė straipsnį „Foreign Affairs“, pavadintą „Kaip D. Trumpas nužudė Šiaurės Atlanto aljansą: ir kaip kitas prezidentas gali jį atkurti“, kurį parašė kartu su Jeremy Shapiro. Pora teigė, kad D. Trumpas išardė tradicinę NATO architektūrą ir paliko vietos naujiems, labiau sandoriniams santykiams plėtotis.

Jie rašė, kad yra vietos „realistiškesniam Europos ir Jungtinių Valstijų sandoriui, kuris geriau atitiktų abiejų partnerių poreikius“. Turėtų būti užtikrinta didesnė Europos strateginė autonomija, o straipsnyje pabrėžtinai teigiama, kad „nė vienas būsimas JAV prezidentas nebus išrinktas dėl solidarumo su Europa mandato, jei nebus užtikrintas, kad gaus ką nors mainais“.

Ph. Gordonas buvo tarp tų užsienio politikos mąstytojų, kurie 2010-aisiais ir anksčiau tikėjosi geresnių santykių su Kremliumi, tačiau „nenoromis“ priėjo prie išvados, kad kartojantis Rusijos agresijos aktams „Jungtinėms Valstijoms reikia ryžtingiau konfrontuoti su Rusija“, rašė jis bendrai parengtame 2018 m. straipsnyje.

„Dabar JAV kaip tik tai ir daro. Labai sunku įsivaizduoti kokius nors pokyčius valdant P. Harris administracijai“, – apibendrina analizę S. Dempsey.

2024 08 29 11:33
Spausdinti