Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PALŪKANŲ NORMOS
JK centrinis bankas dar kartą padidino palūkanų normas
ELTA
Freepik

Jungtinės Karalystės (JK) centrinis bankas ketvirtadienį paskelbė padidinęs palūkanų normas dar 0,25 proc., iki 4,25 proc.

Tai buvo jau 11 iš eilės banko pinigų politikos formuotojų posėdis, kuriame buvo nuspręsta pakelti palūkanas. Dabar normos yra didžiausios nuo 2008 m. pabaigos.

Apie tokį banko sprendimą pranešta po to, kai nauji duomenys parodė, kad infliacija šalyje vasarį netikėtai išaugo. Tai sustiprino lūkesčius, kad bankas padidins palūkanas, nors pastaruoju metu kai kurie analitikai ragino pasaulio centrinius bankus sulėtinti normų kėlimo tempą, jog būtų galima išvengti dabartinių įtampų pasauliniame bankininkystės sektoriuje paaštrėjimo.

JK centrinis bankas nurodė ir toliau stebėsiantis infliacinį spaudimą. Finansų institucija pabrėžė, kad jei spaudimas neslūgs, palūkanos gali būti didinamos toliau.

Remiantis Nacionalinio statistikos biuro (ONS) trečiadienį paskelbtais duomenimis, metinė infliacija JK vasarį padidėjo iki 10,4 proc. Sausį šio rodiklio vertė sudarė 10,1 proc.

Anksčiau ketvirtadienį palūkanų normas dar pakėlė Šveicarijos ir Norvegijos centriniai bankai. Trečiadienį apie tokį pat sprendimą skelbė ir JAV Federalinis rezervų bankas (FED).

2023 03 23 15:26
Spausdinti