Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
JK ministras pirmininkas patyrė skaudų pralaimėjimą papildomuose rinkimuose
Facebook
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas penktadienį patyrė skaudų pralaimėjimą papildomuose rinkimuose apygardoje, kur jo Konservatorių partija iki šiol dar niekada nebuvo pralaimėjusi.

2019 metais Konservatorių partija Šiaurės Šropšyre centrinėje Anglijoje vietą parlamente laimėjo didžiule persvara, bet šio ketvirtadienio rinkimus čia užtikrintai laimėjo Liberalų demokratų partija.

Rezultatas pakurstys maišto nuotaikas tarp konservatorių įstatymų leidėjų ir kelia rimtų klausimų dėl paties B. Johnsono vadovavimo.

57 metų B. Johnsonui jau pakenkė maždaug šimto jo partijos parlamentarų antradienio maištas prieš vyriausybės sprendimą įvesti skiepų „pasus“ dideliems renginiams.

Ministro pirmininko autoritetą pastarosiomis savaitėmis taip pat klibino įtarimai korupcija ir pranešimai, kad jis ir jo darbuotojai per praėjusių metų Kalėdas pažeidė kovai su pandemija įvestus suvaržymus.

Rinkimai saugia laikytoje kaimiškojoje apygardoje, kur vos prieš dvejus metus konservatoriai laimėjo 23 tūkst. balsų persvara, turėjo būti eilinė pergalė, bet kelias savaites skelbtos nepalankios antraštės juos pavertė sukrečiančiu pralaimėjimu beveik 6 tūkst. balsų.

Kaip sakė rinkimus Šiaurės Šropšyre laimėjusi kandidatė Helen Morgan, rinkėjai „garsiai ir aiškiai“ pasiuntė žinią B. Johnsonui, kad su jo „partija baigta“.

„Iš jūsų vyriausybės, grindžiamos melu ir pagyromis, bus pareikalauta atsakomybės. Ji gali būti ir bus nugalėta“, – pažadėjo ji.

Krizės pojūtį stiprina ir augantis naujų užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų skaičius.

Ketvirtadienį vyriausybė paskelbė, kad šalyje per ankstesnę parą užregistruota rekordiškai daug – kone 89 tūkst. – naujų užsikrėtimo atvejų. Ankstesnis rekordinis COVID-19 atvejų skaičius buvo užfiksuotas trečiadienį.

„Antausis“

Po pralaimėjimo Šiaurės Šropšyre dar daugiau konservatorių parlamentarų gali įteikti nepasitikėjimo savo lyderiu laiškus, o tai galėtų išprovokuoti partijos vidaus balsavimą B. Johnsonui nušalinti.

Per tokią pačią procedūrą 2019 metų viduryje buvo nušalinta jo pirmtakė Theresa May: parlamentarai, tarp jų B. Johnsonas, parlamente balsavo prieš jos „Brexito“ susitarimą.

Atrodo, kad Liberalų demokratų partijai padėjo ir kai kurie pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos rinkėjai.

„Balsuosiu už liberalus demokratus, nes mane labai erzina Johnsono darbas, – naujienų agentūrai AFP anksčiau šią savaitę sakė 68 metų Martinas Hillas, paprastai balsuojantis už leiboristus. – Tai bus taktinis balsavimas – noriu skelti Johnsonui antausį.“

Tačiau kiti Vitčerčo miestelio gyventojai buvo pasirengę nekreipti dėmesio į B. Johnsono, 2019-aisiais pelniusio rinkėjų paramą pažadu „įvykdyti „Brexitą“, nusižengimus.

„Galvoju, kad Borisas puikiai padirbėjo“, – sakė 67 metų Sue Parkinson, pastaruosius du dešimtmečius balsuojanti už konservatorius.

Atmosfera buvo visai kitokia nei gegužės mėnesį, kai konservatoriai, tuo metu sėkmingai vykdę vakcinavimo kampaniją, pasiekė beprecedentę papildomų rinkimų pergalę Hartlepulo apygardoje Anglijos šiaurės rytuose.

Tačiau dabar B. Jonhsono pozicijos susvyravusios, virusas vėl dominuoja britų gyvenime, o naujos omikron atmainos pasirodymas vėl kelia niūrias nuotaikas prieš Kalėdas.

Be to, Didžioji Britanija išgyvena didelę infliaciją, nulemtą didelio skolinimosi karantino metu, didelių energijos kainų ir sutrikusių tiekimo grandinių. Kitų metų balandį taip pat planuojama didinti mokesčius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 17 12:48
Spausdinti