Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
JK plečiantis politiniam chaosui, L. Truss bando išsilaikyti poste
BNS
Scanpix
L. Truss Bendruomenių rūmuose.

Sunkioje padėtyje atsidūrusią britų ministrę pirmininkę Liz Truss ketvirtadienį dar daugiau jos kolegų partijoje ragino po svarbios vyriausybės narės pasitraukimo atsistatydinti.

Įstatymų leidėjų maištas prieš L. Truss, pradėjusią dirbti vos prieš pusantro mėnesio, kilo po to, kai ji buvo priversta atšaukti katastrofiškus mokesčių mažinimo planus, sukėlusius chaosą rinkose, šaliai ir taip išgyvenant sunkią pragyvenimo krizę.

Dešiniojo sparno laikraštis „The Times“ rašė, kad ministrė pirmininkė „laikosi įsikibusi valdžios“, ir citavo vieno L. Truss šalininko ministrų kabinete žodžius: „Tai galas.“

Bulvarinis laikraštis „The Sun“ pirmajame puslapyje išspausdino antraštę „Sužlugdyta“ ir teigė, kad L. Truss „autoritetas po neeilinio chaoso dienos yra žlugęs“.

Konservatorių politikas Edas Vaizey sakė, kad „vienintelis kelias iš šios maišaties yra Liz Truss atsistatydinti, o konservatorių parlamentarams paskirti ministru pirmininku kokį nors kitą žmogų“.

Partija galėtų išvengti ilgų savo lyderio rinkimų susitelkdama aplink kokį nors vieną politiką, bet L. Truss neparodė jokių ženklų, kad ketintų trauktis.

Jei ji atsistatydins, toriai turės rinktis naują lyderį ir rinkimai truktų trumpiau, jei partijos parlamentarai sutartų dėl vieno kandidato. Priešingu atveju parlamentarai galėtų susivienyti ir inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo.

„Privalo trauktis“

Nauji raginimai trauktis pasigirdo kitą dieną po L. Truss vidaus reikalų sekretorės Suellos Braverman pasitraukimo. Dingstis buvo tai, kad ji panaudojo savo asmeninį elektroninį paštą oficialiam dokumentui išsiųsti, tačiau pasitraukdama ji sukritikavo L. Truss.

Pusantro mėnesio dirbusi S. Braverman yra antras šį mėnesį pasitraukęs vyriausybės narys. Anksčiau, kilus triukšmui dėl mokesčių mažinimo, L. Truss atleido iždo kanclerį, savo artimą sąjungininką Kwasi Kwartengą ir pakeitė jį Jeremy Huntu. Šis iškart atšaukė beveik visus planus dėl mokestinių priemonių.

Laikraštis „The Daily Telegraph“ pranešė, kad S. Braverman pasitraukė po „pikto ginčo akis į akį“ su L. Truss ir J. Huntu „dėl jų reikalavimų švelninti jos poziciją imigracijos klausimu“.

L. Truss naujuoju vidaus reikalų sekretoriumi paskyrė Grantą Shappsą, kurį atėjusi į valdžią atleido iš susisiekimo sekretoriaus posto. Partijos lyderio rinkimuose G. Shappsas rėmė L. Truss varžovą Rishi Sunaką.

S. Braverman, laikoma griežtos pozicijos imigracijos klausimu šalininke, sakė atsistatydinusi dėl vyriausybės taisyklių „techninio pažeidimo“.

„Padariau klaidą, prisiimu atsakomybę, atsistatydinu“, – rašė ji savo atsistatydinimo laiške. Tačiau ji išreiškė „didelį susirūpinimą“ tuo, kad L. Truss laužo programos pažadus.

L. Truss sulaukia daug kritikos dėl to, kad neatsistatydina, privertusi K. Kwartengą prisiimti kaltę už rugsėjo 23 dieną pristatytą ir nepalankiai įvertintą biudžetą.

„Apsimesti, kad nepadarėme klaidų, dirbti toliau, tarsi niekas nematytų, kad mes jų padarėme, ir tikėtis, kad viskas stebuklingai susitvarkys, nėra rimta politika“, – rašė S. Braverman, aiškiai užsimindama apie L. Truss elgesį.

2022 10 20 13:36
Spausdinti