Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
JK premjeras B. Johnsonas įpėdinę L. Truss palaikys „kiekviename žingsnyje“
BNS
Scanpix
B. Johnsonas.

Jungtinės Karalystės premjero postą paliekantis Borisas Johnsonas antradienį sakydamas atsisveikinimo kalbą Dauningo gatvėje pažadėjo palaikyti savo įpėdinę Liz Truss „kiekviename žingsnyje“.

„Metas mums visiems paremti Liz Truss ir jos komandą“, – jis teigė kolegoms iš Konservatorių partijos, pridurdamas, kad palaikys ją ir jos vyriausybę „kiekviename žingsnyje“.

Tipiškai vaizdingoje kalboje B. Johnsonas save palygino su „vienu iš tų raketų nešėjų, kuris atliko savo funkciją“ ir nukrito „nutolusiame ir tamsiame Ramiojo vandenyno kampe“.

Jis paskatino Konservatorių partiją palikti nesutarimus nuošalyje sprendžiant energetikos krizę, kuri bus pagrindinis L. Truss artimiausios ateities klausimas.

„Jei Dilynas [jo šuo – BNS] ir Laris [Dauningo gatvės katinas – BNS] gali palikti savo kartais pasitaikančius sunkumus užnugaryje, tai gali padaryti ir Konservatorių partija“, – pridūrė jis.

B. Johnsonas, kuris buvo priverstas pasitraukti praradęs dešimčių ministrų paramą, atsisveikina su Dauningo gatve ir išskris į šiaurės rytų Škotiją pas 96 metų monarchę Elizabeth II.

Paprastai valdžios perdavimas vyksta greitai – darbą baigiantis ir pradedantis premjerai vyksta į Bakingamo rūmus Londono centre.

Tačiau šįkart tiek B. Johnsono, tiek L. Truss laukia 1 600 kilometrų kelionė pirmyn ir atgal į atokią karalienės rezidenciją Balmorale Škotijos aukštikalnėse.

Karalienė nusprendė negrįžti iš savo kasmetinių vasaros atostogų į trumpą iškilmingą audienciją Londone dėl sveikatos problemų, dėl kurių sutriko jos gebėjimas vaikščioti ir stovėti.

B. Johnsonas į Balmoralą turėtų atvykti 11 val. 20 min. vietos (13 val. 20 min. Lietuvos) laiku, o L. Truss laukiama 12 val. 10 min. (14 val. 10 min.), pranešė karališkieji rūmai.

Susitikime, kuris turėtų trukti apie pusvalandį, Elizabeth II paprašys L. Truss, kuri yra didžiausios parlamento partijos lyderė, suformuoti vyriausybę.

2022 09 06 11:05
Spausdinti