Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


JK VYRIAUSYBĖ
JK premjeras B. Johnsonas palieka partijos lyderio postą: atidaviau viską, ką galėjau atnaujinta 17.10
IQ
Scanpix
Sunkūs laikai.

Po Jungtinės Karalystės (JK) premjero Boriso Johnsono kojomis žemė pastaraisiais mėnesiais dreba vis labiau. Pradėjus byrėti Vyriausybei ir vienam po kito atsistatydinant dešimtims jos narių, premjeras, iš pradžių aršiai teigęs nesitrauksiantis, šiandien paskelbė atsistatydinantis iš partijos lyderio pareigų.

Kalbėdamas prie Dauningo g. 10, premjeras teigė, kad pasitraukia ne savo noru: „Akivaizdu, kad tai – parlamento partijų valia, kad būtų paskirtas naujas valdančiosios partijos lyderis.“ Jis žadėjo, kad naujų rinkimų tvarkaraštis bus paskelbtas per artimiausias savaites.

„Priežastis, kodėl noriu likti poste, nėra dėl to, kad taip noriu aš pats, jaučiu, kad tai mano darbas ir įsipareigojimas tęsti tai, ką pradėjome 2019 m.“, – teigė B. Johnsonas.

Jis nepraleido progos įgelti ir savo kolegoms, kad pastarųjų dienų jų poelgius galima vadinti „bandos instinktu“: „Šiomis dienomis bandžiau įtikinti savo kolegas, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu būtų ekscentriška keisti valdžią, ir gailiuosi, kad mano argumentų nepakako, bet minios instinktas yra galingas. (...) Politikoje niekas nėra nepakeičiamas, o mūsų darvinistinė politinė sistema tuoj išrinks naują lyderį, galintį vesti šalį pirmyn šiais sudėtingais laikais. (...) Naujam lyderiui suteiksiu tiek paramos, kiek galiu.“

B. Johnsonas kalbėjo tikintis, kad tarp britų yra daug tokių, kuriems dėl šio sprendimo palengvėjo, kaip ir daug tokių, kurie liko nusivylę: „Bet noriu patikinti, kad atidaviau viską, ką galėjau. Noriu padėkoti jums, britai, už didelę privilegiją, kurią man suteikėte, ir noriu, kad žinotumėte, jog nuo dabar iki tol, kol bus paskirtas naujas premjeras, jūsų interesai bus atliepti, o vyriausybės darbas tęsis.“

Savo kalboje iš partijos lyderio posto pasitraukiantis JK premjeras nepamiršo ir Ukrainos: „Leiskite man pasakyti Ukrainos žmonėms, kad jūsų neapleisime ir toliau remsime tiek, kiek reikės.“

„Noriu, kad žinotumėte, jog esu labai liūdnas, nes tenka palikti geriausią darbą pasaulyje“, – sakė B. Johnsonas.

Jaukiami planai

Nors partijos lyderio postą palikęs B. Johnsonas laikinuoju premjeru ketina likti iki rudens (savo kalboje jis tikino dirbsiantis „tol, kol atsiras naujas lyderis“), kai bus surengti nauji partijos lyderio rinkimai, šiuos jo planus jau dabar griauna spaudimas trauktis, sklindantis tiek iš jo paties partijos, tiek iš opozicijos.

Du pasitraukę torių ministrai britų dienraščiui „The Guardian“ aiškino, kad B. Johnsonui atsistatydinti iš premjero posto reikia „jau dabar“ ir kad „juo negalima pasitikėti valdyti šalį iki rudens“. Tokią nuomonę išsakė ir Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon, pareiškusi, kad B. Johnsono likimas premjero kėdėje „nėra tvarus“, o jis pats „niekada nebuvo tinkamas būti ministru pirmininku“.

Opozicinės leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris premjero sprendimą trauktis vadino „geromis žiniomis“ ir teigė, kad tai padaryti jam reikėjo „jau seniai“. Kiek vėliau jis pareiškė, kad B. Johnsonui „reikia išeiti, jis negali užsilikti“.

Šiaurės Airijos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Simonas Hoare'as tviteryje rašė, kad „ministrai atsistatydino dėl premjero. Partija prarado pasitikėjimą dėl premjero. Būtų lengvabūdiška galvoti, kad ponas Johnsonas gali likti poste net ir pro tem (šiuo laiku – IQ past.)“.

Ministro pirmininko kėdėje B. Johnsonas bus išsėdėjęs 2 metus ir 349 dienas – tai viena trumpiausių kadencijų JK istorijoje.

Kaip praneša „The Guardian“, atsistatydinę ministrai aiškina negrįšiantys į postus, kol iš premjero kėdės nepasitrauks pats B. Johnsonas. Tai reikštų dar didesnius nesklandumus Vyriausybėje ir prisideda prie jam taikomo spaudimo.

Užsienio reikalų sekretorė Liz Truss paskelbė trumpinanti savo kelionę G 20 susitikime Indonezijoje ir grįžtanti į Londoną. Kiek vėliau ji teigė, kad atsistatydindamas „premjeras priėmė teisingą sprendimą“.

Šįryt iš pareigų atsistatydinęs mokslo ministras George'as Freemanas ragino B. Johnsoną „atsiprašyti karalienės“. Bakingamo rūmai kol kas oficialios pozicijos dėl esamos situacijos nepateikė.

Po nesėkmingo Theresos May bandymo užlopyti „Brexito“ padarinių sukeltas skyles JK ministro pirmininko postą perėmusiam B. Johnsonui sekėsi kiek geriau. Tačiau pastaruoju metu jis negali išlipti iš skandalų. Dar 2020 m. gegužę iškilę įrodymai dėl Dauningo g. 10 vykstančių vakarėlių gerokai apjuodino B. Johnsono reputaciją – BBC skaičiavimais, nuo 2020 m. gegužės iki 2021 m. balandžio vyko 7 „pobūviai“, pažeidę tuometinius karantino ribojimus.

Tačiau šiuos vidaus skandalus užglaistė prasidėjusi Rusijos invazija į Ukrainą. B. Johnsonas rado gerą progą pasirodyti ryžtingu lyderiu ir užsiėmė bene labiausiai Kyjivą remiančios užsienio valstybės vadovo poziciją. Jis buvo pirmasis užsienio lyderis, apsilankęs Ukrainoje, ir daugiau nei vieną kartą.

Vis dėlto šįkart premjerą lydintys neramumai – kur kas stipresni nei visuomenės nepasitenkinimas „išrinktųjų“ nepaklusimu taisyklėms. Birželio pabaigoje B. Johnsonas nusprendė vyriausiojo drausmintojo pavaduotoju paskirti konservatorių Chrisą Pincherį, ne vieną kartą kaltintą seksualiniu priekabiavimu. Pirmosiomis liepos dienomis premjero biuras ir keli kiti ministrai aiškino, kad Dauningo gatvė apie įtarimus nieko nežinojo, tačiau dar tuo pačiu metu ėmė aiškėti, kad B. Johnsonas buvo informuotas Ch. Pincherio nusižengimus, padarytus dar 2019 m.

Liepos 5 d. viešai paskelbtas premjero atsiprašymas nepadėjo – vos kelios minutės po to atsistatydino iždo kancleris Rishi Sunakas ir sveikatos apsaugos sekretorius Sajidas Javidas, teigę nebegalintys toleruoti Dauningo gatvę lydinčių skandalų ir toleruojamos lytinės prievartos.

Jų pavyzdžiu pasekė daugiau nei 50 asmenų – ministrai ir jų padėjėjai. 2022 m. gegužę JK vyriausybę sudarė 122 ministrai.

Nuo B. Johnsono gręžiasi net ir ilgalaikiai ištikimi jo partneriai – bendruomenių reikalų sekretorius Michaelas Gove'as, rėmęs premjerą „Brexito“ metu, buvo atleistas, kai paragino premjerą trauktis siekiant išsaugoti torių partijos reputaciją. Iš pareigų ketinusi pasitraukti ir vidaus reikalų sekretorė Priti Patel vėliau pranešė, kad lieka poste.

Vietoj M. Gove'o ketvirtadienį po pietų buvo paskirtas naujas ministras – Gregas Clarkas.

Pats B. Johnsonas, nepaisydamas vyriausybės krizės, prieš tai aiškino niekur nesitrauksiantis – pasak jo, tai būtų neatsakinga karo Ukrainoje akivaizdoje. Išsilaikyti poste dar bent porą mėnesių jam galėjo padėti tai, kad vos prieš mėnesį jam jau buvo surengtas pasitikėjimo balsavimas. Pagal britų įstatymus kitas toks balsavimas gali būti surengtas tik po metų. Tačiau opozicija ir patys toriai aiškina, kad derėtų šį nurodymą pakeisti. Tai, kad premjeras laimi pasitikėjimo balsavimą, nebūtinai reiškia, kad jam pavyks premjero kėdėje išsėdėti visą kadenciją – panašus scenarijus jau buvo pasitaikęs su Th. May, balsavime taip pat surinkusiai daugumą, tačiau priverstai pasitraukti po poros mėnesių. Ji premjerės kėdėje išbuvo 3 metus ir 11 dienų – ilgiau, nei dabar pavyktų B. Johnsonui.

Parlamentą spaudžia laikas – jo sesija baigiasi liepos 22 d. Tačiau net ir premjero išvertimas iš posto dar nereiškia, kad opozicinė Leiboristų partija įgautų daugiau valdžios. Rudenį laukia torių partijos rinkimai, kuriuose jie išsirinktų naują lyderį, tapsiantį premjeru, nors varžybos dėl naujojo posto prasidėjo jau dabar.

Tarp galimų konservatorių kandidatų, BBC teigimu, šiuo metu matomi generalinė prokurorė Suella Braverman, prekybos politikos ministrė Penny Mordaunt, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Tomas Tugendhatas, Sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkas Jeremy Huntas bei parlamentaras, buvęs „Brexito“ ministas Steve'as Bakeris (beje, aršiai nusiteikęs prieš aplinkosaugines reguliacijas). Kai kurie konservatoriai teigia, kad bent iki rinkimų B. Johsono vietą turėtų užimti dabartinis jo pavaduotojas Dominicas Raabas.

Britai pritaria premjero pasikeitimui

„The Guardian“ paskelbė agentūros „YouGov“ atliktos apklausos rezultatus dėl britų nuomonės į Dauningo gatvėje susiklosčiusią situaciją. Dauguma apklaustų JK gyventojų (56 proc.) mano, kad B. Johnsonui reikėtų atsisakyti premjero posto. Iš jų 37 proc. 2019 m. balsavo už konservatorius.

32 proc. respondentų teigia, kad B. Johnsonas turėtų likti premjeru iki partijos rinkimų rudenį. Tarp tokią nuomonę išsakiusiųjų 55 proc. 2019 m. balsavo už konservatorius.

77 proc. apklaustųjų mano, kad B. Johnsono atsistatydinimas iš partijos lyderio pozicijos buvo teisingas žingsnis (66 proc. 2019 m. buvo konservatorių rinkėjai). 12 proc. sakė, kad jis pasielgė klaidingai.

Kiek daugiau nei trečdalis (36 proc.) teigė, kad B. Johnsonas buvo „tragiškas“ premjeras, 19 proc. – „prastas“.

2022 07 07 10:19
Spausdinti