Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


VAKARAI PRIEŠ RYTUS
JK ragina Vakarus vieningai priešintis Rusijos ir Kinijos grėsmėms
BNS
Scanpix

Vakarai ir jų sąjungininkai turi vieningai priešintis autoritarizmui, šeštadienį pareiškė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss, priimdama kolegas iš Didžiojo septyneto šalių, tvyrant susirūpinimui dėl Rusijos ir Kinijos keliamų grėsmių.

Dviejų dienų trukmės turtingiausių pasaulio valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimas Anglijoje šiaurės vakaruose esančiame Liverpulyje yra paskutinis tiesioginis susitikimas per metus trunkantį Didžiosios Britanijos pirmininkavimą G-7. Paskui estefetė bus perduota Vokietijai.

Rusijos kariuomenės telkimas Ukrainos pasienyje yra vienas svarbiausių darbotvarkės klausimų, kaip ir diskusijos dėl konfrontacijos su Kinija, Irano branduolinių ambicijų ribojimo ir krizės kariuomenės valdomame Mianmare sprendimo.

„Turime tvirtai susivienyti ir priešintis agresoriams, siekiantiems suvaržyti laisvės ir demokratijos ribas“, – formaliai pradėdama derybas sakė L. Truss, nors konkrečių šalių nepaminėjo.

„Kad tai padarytume, turime būti visiškai vieningi. Turime plėsti savo ekonominę ir saugumo poziciją visame pasaulyje“, – pridūrė sekretorė.

L. Truss penktadienį viršūnių susitikimo kuluaruose surengė derybas su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu ir naująja Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena Baerbock .

Kitą savaitę A. Blinkenas išskrenda į Pietryčių Aziją vizito, kurio tikslas – pabrėžti regiono svarbą Vašingtono strategiškoms pastangoms pasipriešinti regione vis ryžtingesnei Kinijai.

Sekmadienį Pietryčių Azijos valstybių asociacijos ministrai pirmą kartą prisijungs prie G-7 viršūnių susitikimo. Jie sudalyvaus sesijoje, skirtoje plataus masto deryboms tokiais klausimais kaip vakcinacija nuo COVID-19, finansai ir lyčių lygybė.

Dalyvaus ir Pietų Korėja, Australija, Pietų Afrika ir Indija – šias valstybes JK pakvietė kaip „svečius“. Daugelis pakviestųjų prisijungs prie renginio vaizdo ryšiu, atsižvelgiant į koronaviruso pandemiją ir nerimą dėl naujos omikron atmainos.

Prieš susitikimą L. Truss pareiškė, jog norėtų glaudesnių G-7 šalių ryšių prekybos, investicijų, technologijų ir saugumo srityse, „kad galėtume ginti ir plėtoti laisvę bei demokratiją visame pasaulyje“.

„Ateinančiomis dienomis sieksiu, kad šis klausimas būtų sprendžiamas“, – pridūrė užsienio reikalų sekretorė.

„Alternatyva“ varžovams

Rugsėjį Dominicą Raabą vyriausiojo britų diplomato poste pakeitusi D. Truss trečiadienį pasakė savo pirmąją svarbią kalbą užsienio politikos temomis, pasaulyje iškilus virtinės krizių pavojui.

Ji perspėjo Maskvą, kad įsiveržimas į Ukrainą būtų „strateginė klaida“, augant susirūpinimui dėl gausių rusų pajėgų telkimo pasienyje.

Sekretorė antrino JAV prezidento Joe Bideno pareiškimams, padarytiems anksčiau šią savaitę per jo virtualų susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Per Britanijos pirmininkavimą G-7 daugiausia dėmesio buvo skiriama atsakui į vis kategoriškesnę Pekino politiką tarptautinėje arenoje, taip pat į įtariamus masinius žmogaus teisių pažeidimus Kinijoje – ypač musulmonų uigūrų mažumos atžvilgiu.

Šią savaitę žmogaus teisių specialistų ir ekspertų grupė Londone priėjo išvadą, kad Pekinas vykdė genocidą, taikydamas uigūrams tokius suvaržymus kaip gimstamumo kontrolė ir priverstinė sterilizacija. Kinija šias išvadas atmetė.

Per birželį vykusį G-7 forumą J. Bidenas ragino laikytis griežtesnės bendros pozicijos Kinijos ir Rusijos atžvilgiu, o anksčiau šią savaitę Vašingtonas, Londonas ir Kanbera paskelbė diplomatinį boikotą 2022 metų Pekino žiemos olimpinėms žaidynėms.

Pasak L. Truss, būtina stengtis nutraukti „strateginę priklausomybę“, kurią vis daugiau mažas ir vidutines pajamas gaunančių šalių turi nuo Vakarų varžovių įvairiose srityse – nuo energetikos iki technologijų.

Pasak JK Užsienio reikalų ministerijos, sekretorė per viršūnių susitikimą ragins dalyvius geriau finansuoti infrastruktūros ir technologijų projektus tokiose šalyse.

G-7 valstybės ir jų sąjungininkės turi siūlyti „alternatyvą netvarioms skoloms iš ne rinkos ekonomikos šalių“, tokių kaip Kinija, nurodė L. Truss.

Ji pristatys JK vadovaujamą iniciatyvą „Afrikos atsparumo investicijų greitiklis“, skirtą skatinti bendradarbiavimą investuojant į „trapiausias Afrikos rinkas“, taip pat padėti kurti „investavimo galimybių kanalą“.

„Tai padės G-7 įvykdyti savo įsipareigojimą per ateinančius penkerius metus investuoti daugiau kaip 80 mlrd. dolerių į Afrikos privatųjį sektorių, siekiant paremti tvarų ekonomikos atsigavimą ir augimą“, – pažymėjo britų URM.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 11 13:42
Spausdinti