Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KAS PAKEIS BORISĄ JOHNSONĄ?
JK torių apklausos pranašauja pergalę L. Truss
BNS
Liz for Leader/Twitter
L. Truss.

Jungtinės Karalystės konservatorių lyderės posto siekianti Liz Truss 32 procentiniais punktais lenkia savo varžovą kovoje dėl premjero posto, rodo ketvirtadienį „Sky News“ paskelbti apklausos rezultatai.

Transliuotojo užsakymu „YouGov“ atlikta torių partijos narių apklausa parodė, kad 66 proc. jų balsuoja už užsienio reikalų ministrę L. Truss, o 34 proc. remia buvusį finansų ministrą Rishi Sunaką.

Apklausoje dalyvavo tik balsavę arba ketinantys balsuoti asmenys.

Kadangi šiuo metu konservatoriai užima daugumą vietų JK parlamente, kito mėnesio pradžioje dabartiniam vyriausybės vadovui Borisui Johnsonui pasitraukus iš posto, šalies ministru pirmininku taps L. Truss arba R. Sunakas.

Apklausa parodė, kad daugiau nei pusė (57 proc.) konservatorių partijos narių jau atidavė savo balsą rinkimuose, kurie baigiasi rugsėjo 2-ąją.

Kiek daugiau nei ketvirtadalis balsuoti ketinančių torių sako esą dar neapsisprendę, už ką atiduos savo balsą.

Apklausos rezultatai parodė, kad, lyginant su panašios apklausos rezultatais prieš dvi savaites, R. Sunako palaikymas išaugo dviem punktais, tačiau šio „laipsniško gerėjimo... nepakaktų, kad būtų galima išgelbėti jo kovą“, teigė „Sky News“.

Pastarosiomis savaitėmis tarp dviejų varžovų vyko įnirtinga kova, kurios metu abi stovyklos per dažnas spaudos konferencijas peikdavo viena kitą.

Apklausa parodė torių parlamentarų ir rinkimuose dalyvaujančių eilinių partijos narių nuomonių skirtumus. Jeigu B. Johnsonas dabar varžytųsi dėl partijos lyderio posto, jis nesunkiai laimėtų – 46 proc. respondentų atsakė, kad balsuotų už jį.

Šią vasarą jis paskelbė, kad pasitrauks iš valdančiosios partijos vadovo posto po masiško jo kabineto narių atsistatydinimo ir augančio parlamentarų nepasitenkinimo jo skandalų lydimu vadovavimu.

„YouGov“ apklausoje dalyvavo 1 089 iš maždaug 200 tūkst. torių partijos narių.

Rinkimų nugalėtojas bus paskelbtas rugsėjo 5 dieną ir jau kitą dieną stos prie valdžios vairo.

Penktadienio vakarą Anglijos šiauriniame Mančesterio mieste kandidatai surengs dar vieną iš keliolikos šią vasarą suplanuotų rinkimų kampanijos renginių.

2022 08 18 14:53
Spausdinti