Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
JK valdančioji partija balsuos dėl pasitikėjimo premjeru B. Johnsonu
BNS
Twitter
B. Johnsonas.

Jungtinės Karalystės valdančioji Konservatorių partija pirmadienį rengia balsavimą dėl pasitikėjimo ministru pirmininku Borisu Johnsonu, kurį po virtinės skandalų inicijavo 54 torių įstatymų leidėjai.

„Buvo viršytas 15 proc. parlamentinės partijos [frakcijos narių] slenkstis balsavimui dėl pasitikėjimo Konservatorių partijos lyderiu“, – sakė eilinių partijos deputatų komiteto pirmininkas Grahamas Brady.

„Remiantis taisyklėmis, balsavimas vyks šiandien nuo 18 iki 20 val. (20–22 val. Lietuvos laiku)", – pridūrė jis.

Jei 359 konservatorių įstatymų leidėjai nubalsuos už tai, kad būtų pareikštas nepasitikėjimas B. Johnsonu, jis turės pasitraukti iš partijos lyderio ir ministro pirmininko postų. B. Johnsono pergalės atveju Konservatorių partija negalės vienus metus inicijuoti balsavimo dėl pasitikėjimo juo.

Šis balsavimas yra proga „užbrėžti brūkšnį ir judėti pirmyn“, sakė Dauningo gatvės atstovas.

„Premjeras džiaugiasi galimybe išdėstyti parlamento nariams savo argumentus ir primins jiems, kad kai jie yra vieningi ir sutelkę dėmesį į rinkėjams svarbius klausimus, nėra už juos galingesnės politinės jėgos“, – pridūrė atstovas netrukus po to, kai buvo paskelbta apie numatytą balsavimą.

B. Johnsonui sunkiai sekasi užversti daugelį mėnesių nerimstančių etikos skandalų, ypač dėl COVID-19 karantino taisykles pažeidusių vakarėlių Dauningo gatvėje, puslapį.

Gegužės pabaigoje paskelbtoje aukšto rango valstybės tarnautojos ataskaitoje apie vadinamąjį vakarėlių skandalą buvo griežtai kritikuojama taisyklių pažeidinėjimo praktika vyriausybės komplekse Dauningo gatvėje.

Tyrėja Sue Gray detaliai aprašė, kaip 2020 ir 2021 metais, kai dėl COVID-19 pandemijos apribojimų Jungtinės Karalystės gyventojai negalėjo organizuoti jokių susibūrimų ar net lankyti mirštančių giminaičių, Dauningo gatvės darbuotojai rengė vakarėlius, kuriose buvo vartojamas alkoholis.

S. Gray nurodė, kad „aukščiausio lygio vadovų komanda“ turi prisiimti atsakomybę už „vadovavimo ir vertinimo klaidas“.

Ministras pirmininkas sakė „nuolankiai“ prisiimantis „visą atsakomybę“, tačiau tvirtino, jog dabar laikas „judėti pirmyn“ ir sutelkti dėmesį į nukentėjusią šalies ekonomiką ir karą Ukrainoje.

Tačiau vis daugiau konservatorių mano, kad B. Johnsonas, charizmatiškas lyderis, atvedęs partiją į pergalę 2019 metais vykusiuose visuotiniuose, kuriuose toriai užsitikrino tvirtą daugumą parlamente, dabar yra kliuvinys.

Jei B. Johnsonas bus nušalintas, partijai teks rinkti naują lyderį. Manoma, kad dėl šio posto varžytųsi keli įtakingi vyriausybės ministrai.

Torių parlamentaras ir B. Johnsono kritikas Rogeris Gale'as sakė, kad partija turi „keletą labai gerų alternatyvų ministrui pirmininkui, todėl mums netrūksta pasirinkimo“.

„Mano požiūriu, bet kuris iš šių žmonių būtų geresnis ministras pirmininkas nei tas, kurį turime dabar“, – sakė jis britų visuomeniniam transliuotojui BBC.

Balsavimui dėl pasitikėjimo B. Johnsonu inicijuoti reikalinga parama partijoje buvo užsitikrinta per parlamento darbo pertrauką, sutapusią su karalienės Elizabeth II platininio valdymo jubiliejaus iškilmėmis. Daugeliui keturias dienas trukusi šventė buvo proga atsipalaiduoti, tačiau ji nesuteikė atokvėpio B. Johnsonui, kuris penktadienį buvo sutiktas nepritarimo šūksniais prie Londono Šv. Pauliaus katedros, kur vyko nacionalinės padėkos pamaldos.

Kabineto ministras ir B. Johnsono politinis sąjungininkas Steve'as Barclay sakė, kad būtų „nepateisinama“ dabar nuversti lyderį.

„Problemos, su kuriomis susiduriame, nėra lengvai išsprendžiamos, – rašė jis interneto svetainėje „Conservative Home ". – Viso pasaulio demokratijos šiuo metu susiduria su panašiais iššūkiais. Tačiau vadovaujant Borisui Johnsonui mūsų parengtas planas dėl darbo vietų rodo, kaip mes įveikiame šiuos pasaulinius iššūkius.“

„Daugeliui žmonių, kurie per praėjusius visuotinius rinkimus pirmą kartą atidavė savo balsą už mus ir kurie nori, kad ministras pirmininkas įgyvendintų jų bendruomenėms pažadėtus pokyčius, tos pažangos sutrikdymas būtų nepateisinamas dalykas“, – rašė S. Barklay.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 06 13:43
Spausdinti