Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INFORMACIJOS NUTEKĖJIMAS
JK vyriausybė apkaltino „rusų veikėjus“ bandžius sutrikdyti 2019 m. rinkimus
BNS
Scanpix
JK užsienio reikalų sekretorius D. Raabas.

Jungtinės Karalystės vyriausybė ketvirtadienį apkaltino „rusų veikėjus“ bandžius sutrikdyti praėjusių metų visuotinius rinkimus nutekinus Londono ir Vašingtono dokumentus. 

Vyriausybė inicijavo tyrimą dėl nutekėjimo šaltinio po to, kai socialiniame tinkle „Reddit“ buvo paskelbta išsamios informacijos apie derybas su JAV dėl galimo prekybos susitarimo po „Brexito“.

Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija tuomet įžvelgė toje medžiagoje įrodymą, jog vyriausybė nori „parduoti“ JK Nacionalinę sveikatos tarnybą (NHS) amerikiečių bendrovėms.

NHS finansavimas buvo viena svarbiausių kampanijos prieš gruodžio 12 dieną įvykusius rinkimus temų.

Tuomet leiboristų lyderis Jeremy Corbynas „sąmokslo teorija“ pavadino teiginius, kad jo kampanijos panaudotus nutekintus duomenis internete paskelbė Rusija, bet nepatikslino, iš kur jo partija gavo tuos dokumentus.

Užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas ketvirtadienį pareiškė, jog „išsamią analizę“ atlikusi vyriausybė priėjo išvadą, kad prie to incidento galėjo prisidėti Maskva.

„Remdamasi išsamia analize, vyriausybė padarė išvadą, kad rusų veikėjai beveik neabejotinai siekė įsikišti į 2019 metų visuotinius rinkimus internetu išplatindami neteisėtai gautus ir nutekintus vyriausybės dokumentus“, – pareiškė užsienio reikalų sekretorius rašytiniame pareiškime parlamentui.

Toks kaltinimas, nors jis ir nėra tiesiogiai nukreiptas į Kremlių, tikriausiai pablogins ir taip sudėtingus Londono bei Maskvos santykius.

Dvišaliai ryšiai yra įtempti nuo to laiko, kai Didžioji Britanija apkaltino Rusiją mėginimu 2018 metais nužudyti buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį Anglijos pietvakariame Solsberio mieste.

Ilgai laukta ataskaita apie numanomą Rusijos kišimąsi į 2016 metų referendumą dėl „Brexito“, kurią artimiausiomis dienomis turėtų paskelbti britų parlamento Žvalgybos ir saugumo komitetas, taip pat gali pakurstyti diplomatinę įtampą.

Komentuodamas nutekėjimo incidentą D. Raabas pabrėžė: „Slapto pobūdžio vyriausybės dokumentai, susiję su JK ir JAV Laisvosios prekybos susitarimu, buvo neteisėtai įgyti prieš 2019 metų visuotinius rinkimus ir paskelbti internete per socialinės žiniasklaidos platformą „Reddit“.“

„Jiems nesukėlus rezonanso, buvo toliau bandoma skleisti internete neteisėtai įgytą medžiagą artėjant visuotiniams rinkimams“, – sakė jis.

„Nors nėra jokių įrodymų, kad Rusija vykdė plataus masto kampaniją prieš visuotinius rinkimus, bet koks bandymas kištis į mūsų demokratinius procesus yra visiškai nepriimtinas“, – pridūrė JK diplomatijos vadovas.

Anot D. Raabo, šiuo metu atliekamas baudžiamasis tyrimas, todėl jis negali išsamiau komentuoti šio reikalo.

Tačiau sekretorius pažadėjo, kad Britanija „neužmerks akių prieš piktybišką veiklą ir į ją reaguos“, girdamas Berlyno neseniai parengtą atsaką į numanomą Rusijos programišių ataką prieš Vokietijos parlamentą 2015 metais.

D. Raabas taip pat išreiškė palaikymą Vokietijos neseniai priimtam sprendimui paskelbti sankcijų Maskvai dėl įtarimų, kad rusų kariuomenė šnipinėjo šalies įtakingus politikus, įskaitant kanclerę Angelą Merkel.

Rusija kaltinimus vadina nepagrįstais

Rusijos Valstybės Dūmos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis pareiškė, kad minimas Londono pareiškimas yra nepagrįstas.

„Britų valdžia vėl lipa ant to paties antirusiško grėblio ir taip dar labiau griauna ne tik dvišalius santykius su Maskva, bet ir savo autoritetą“, – sakė L. Sluckis žurnalistams.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova teigė, kad D. Raabo pareiškimas apie galimą Maskvos kišimąsi į rinkimus yra „miglotas ir prieštaringas“.

„Pareiškimas toks miglotas ir prieštaringas, kad jo praktiškai neįmanoma suprasti, – sakė ji per spaudos konferenciją. – Jei kalbate, pateikite faktus.“

Ji atkreipė dėmesį, kad, nors Londonas sako, jog įrodymų apie Rusijos kišimąsi į rinkimus nėra, jis kalba apie atsakomąsias priemones.

„Tai visiškai priešingi dalykai“, – tvirtino URM atstovė.

„Susidaro toks įspūdis, kad prasideda eilinė taktikos „highly likely“ (angl. labai tikėtina) vija. Bet aš pažiūrėjau į originalą: matyt, išanalizavusi ankstesnių metų patirtį, britų vyriausybė padarė teisingą išvadą, kad vartoti termino „highly likely“ nebėra prasmės. Todėl jie pavartojo kitą terminą; taigi, britų vyriausybė mums šiandien padovanojo naują perlą, dabar jis skamba taip: „beveik neabejotinai“, – kalbėjo M. Zacharova ir pridūrė, kad JK taktika, nepaisant pasikeitusių terminų, lieka tokia pati.

2018 metais, po incidento Solsberyje, Didžioji Britanija pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad už Skripalių apnuodijimą Sovietų Sąjungoje pagaminta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ yra atsakinga Rusija, bet Maskva piktai paneigė, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 16 18:21
Spausdinti