Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARAS UKRAINOJE
JT: beveik 836 000 pabėgėlių paliko Ukrainą dėl konflikto
BNS
Unian
Ukrainiečių pabėgėliai Slovakijos ir Ukrainos pasienyje.

Beveik 836 000 pabėgėlių jau pasitraukė iš Ukrainos, kurią užpuolė Rusija, ieškodami prieglobsčio kaimyninėse šalyse, rodo trečiadienį skelbiami Jungtinių Tautų duomenys.

Remiantis informacija JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro (UNHCR) interneto svetainėje, iš viso šalį jau paliko 835 928 žmonės.

Tai didžiulis šuolis nuo antradienio popietės, kai JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippo Grandi (Filipas Grandis) skelbė apie 677 000 pabėgėlių. Daugiau nei pusė jų patraukė į Lenkiją.

UNHCR duomenys rodo, kad į Lenkiją pabėgo 454 tūkst. žmonių, į Vengriją – 116 tūkst., į Slovakiją – 67 tūkst., į Moldovą – 65 tūkst., į Rusiją – 43 tūkst., į Rumuniją – 38 tūkst., į Baltarusiją – 350.

52 tūkst. pabėgėlių pasiekė toliau esančias Europos šalis.

Dar 96 tūkst. žmonių nuo vasario 18-osios iki 23-iosios į Rusiją pateko iš Ukrainos separatistinių Donecko ir Luhansko regionų, nurodė UNHCR.

Rusijos pajėgos paskelbė trečiadienį užėmusios Ukrainos Chersono uostą, rusų ir ukrainiečių kariams kovojant antrojo pagal dydį Ukrainos miesto Charkivo gatvėse. Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Maskva nori „ištrinti“ jo šalį.

„Karinis puolimas Ukrainoje naikina civilinę infrastruktūrą ir reikalauja civilių aukų, privertė daug tūkstančių žmonių palikti namus ir ieškoti saugios vietos, apsaugos ir pagalbos, – nurodė UNHCR. – Yra aiškių požymių, kad juda dar daugiau žmonių. Jiems reikia apsaugos ir paramos.“

UNHCR prognozuoja, kad galiausiai apsaugos ir paramos gali reikėti daugiau kaip keturiems milijonams ukrainiečių pabėgėlių kaimyninėse šalyse.

JT antradienį paragino skirti 1,7 mlrd. JAV dolerių (1,53 mlrd. eurų) skubiai pagalbai, kurios, kaip pranešama, prireiks maždaug 12 mln. žmonių Ukrainoje ir už jos ribų.

F. Grandi sakė, kad 550,6 mln. dolerių reikės pabėgėliams regione – apgyvendinimui, būtiniausiems daiktams, finansinei, psichologinei ir socialinei pagalbai.

„Matome tai, kas gali tapti didžiausia Europos pabėgėlių krize šiame amžiuje“, – sakė JT vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras.

Pasak jo, pirmoji iš Ukrainos bėgančių žmonių banga tikriausiai bus žmonės su automobiliais, ištekliais ir tam tikrais ryšiais kitose Europos šalyse.

Tačiau jei Rusijos karinis puolimas tęsis ir apims daugiau miestų, gali pradėti bėgti „visais atžvilgiais pažeidžiamesni“ žmonės, sakė jis reporteriams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 02 14:52
Spausdinti