Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARO ĮTAKA
JT ir Rusija derasi dėl Ukrainos grūdų iniciatyvos
BNS
Freepik

Jungtinės Tautos ir Rusija pirmadienį pradėjo derybas dėl Ukrainos grūdų eksporto susitarimo, kuris padėjo sušvelninti pasaulinę maisto krizę, kilusią dėl Maskvos invazijos į kaimyninę šalį, pratęsimo.

JT humanitarinės pagalbos vadovas Martinas Griffithas, atvykęs į derybas JT būstinėje Tautų rūmuose Ženevoje, žurnalistams nieko nekomentavo, kaip ir JT prekybos ir plėtros agentūros UNCTAD vadovė Rebeca Grynspan.

Rusijos misija Ženevoje naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad derybos prasidėjo.

Praėjusių metų vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, šios šalies Juodosios jūros uostai buvo užblokuoti karo laivų, kol liepos mėnesį buvo pasirašytas susitarimas, leidžiantis saugiai eksportuoti svarbias grūdų atsargas.

JT duomenimis, pagal JT ir Turkijos tarpininkaujamą Juodosios jūros grūdų iniciatyvą (BSGI) eksportuota daugiau kaip 24,1 mln. tonų.

Susitarimas, kuris padėjo sušvelninti dėl invazijos kilusią pasaulinę maisto krizę, bus automatiškai pratęstas kovo 18 dieną, jei Maskva arba Kyjivas neprieštaraus.

Tačiau Kremlius teigia, kad nesilaikoma lygiagretaus susitarimo dėl Rusijos eksporto.

BSGI susijęs su ukrainietiškų grūdų eksportu, o antruoju susitarimu – tarp Maskvos ir JT – siekiama sudaryti palankesnes sąlygas eksportuoti rusiškus maisto produktus ir trąšas, kuriems netaikomos Maskvai įvestos Vakarų sankcijos.

Praėjusį antradienį Kyjive apsilankęs JT vadovas Antonio Guterresas sakė, kad labai svarbu pratęsti susitarimą.

Praėjusį trečiadienį R. Grynspan buvo atvykusi į Ukrainos sostinę derybų dėl BSGI.

JT duomenimis, beveik pusę pagal susitarimą eksportuojamų grūdų sudaro kukurūzai, o daugiau nei ketvirtadalį – kviečiai.

Apie 45 proc. eksporto teko išsivysčiusioms šalims. Didžiausia gavėja buvo Kinija, po jos sekė Ispanija, Turkija, Italija ir Nyderlandai.

2023 03 13 15:21
Spausdinti