Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


RUSIJOS AGRESIJA
JT įvardijo nuo karo pradžios Ukrainoje žuvusių civilių skaičių
ELTA
Scanpix
Rusijos atakų auka.

Dar vienas oficialus Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje įrodymas. Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) operacijų ir advokacijos direktorės Edem Wosornu ataskaitoje nurodoma, kad nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios žuvo daugiau kaip 10 200 civilių, o daugiau kaip 19 300 buvo sužeisti.

Pabrėžiama, kad vien tik nuo 2023 metų gruodžio pabaigos dėl Rusijos smūgių žuvo 125 žmonės, o daugiau kaip 550 buvo sužeisti.

Taip pat nurodoma, kad tarp žmonių, žuvusių per beveik dvejus karo metus, – 575 vaikai.

JT atstovė pažymėjo, kad pastaroji Rusijos atakų banga dar labiau apsunkino pagalbos teikimo operacijas ir pakenkė humanitariniams darbuotojams. Vien trečiadienio vakare dvi Rusijos raketos pataikė į viešbutį antrajame pagal dydį Ukrainos mieste Charkive ir sužeidė 13 žmonių, įskaitant užsienio žurnalistus.

„Visą laiką turi būti griežtai laikomasi tarptautinės humanitarinės teisės. Tarptautinė humanitarinė teisė tiesiogiai draudžia atakuoti civilius gyventojus ir civilinius objektus, taip pat rengti neatrankines atakas. Be to, per karines operacijas privalu nuolat rūpintis civilių gyventojų ir civilinių objektų apsauga“, – sakoma ataskaitoje.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Jungtinių Tautų duomenimis, šiais metais Ukrainoje humanitarinės pagalbos prireiks daugiau kaip 14,6 mln. žmonių, o tai sudaro 40 proc. šalies gyventojų.

JT misija humanitarinei pagalbai Ukrainoje 2023 metais gavo 3 milijardus dolerių ir prašys tokio pat finansavimo lygio 2024 metais.

2024 01 11 15:31
Spausdinti