Meniu
Prenumerata

trečiadienis, liepos 3 d.


PROTESTAI PRANCŪZIJOJE
JT: Prancūzija privalo spręsti policijoje įsišaknijusio rasizmo problemą
BNS
Scanpix
Protestų padariniai.

Prancūzija privalo spręsti policijoje įsišaknijusios rasinės diskriminacijos problemą, penktadienį pareiškė Jungtinės Tautos.

Pareiškimas pasirodė po tris naktis iš eilės Prancūzijoje vykusių neramumų, kuriuos išprovokavo incidentas, kai policija nušovė paauglį.

„Esame susirūpinę policijos Prancūzijoje [įvykdytu] Šiaurės Afrikos kilmės 17-ečio nužudymu... Tai akimirka šaliai rimtai spręsti dideles rasizmo ir rasinės diskriminacijos problemas teisėsaugos [institucijose]“, – spaudos konferencijoje Ženevoje sakė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro atstovė spaudai Ravina Shamdasani.

17-mečio Nahelio M. (Naelio M.) mirtis vėl pakurstė senas nuoskaudas dėl policijos darbo ir rasinio profiliavimo skurdesniuose ir daugiataučiuose Prancūzijos miestų priemiesčiuose.

Šalies prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį, po trečiosios protestų nakties, per kurią buvo padeginėjami automobiliai, apiplėšinėjamos parduotuvės ir suimta šimtai žmonių, turėjo vadovauti ministrų susitikimui, skirtam krizei spręsti.

„Taip pat pabrėžiame taikių susirinkimų svarbą“, – sakė R. Shamdasani.

„Raginame valdžios institucijas užtikrinti, kad policija, kovodama su smurtu per demonstracijas, visada jėgą naudotų laikydamasi teisėtumo, būtinumo, proporcingumo, nediskriminavimo, atsargumo ir atskaitomybės principų, – pridūrė ji. – Bet kokie įtarimai dėl neproporcingo jėgos panaudojimo turi būti skubiai ištirti.“

2023 06 30 14:19
Spausdinti