Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KARAS UKRAINOJE
JT: Rusijos smūgiai Ukrainai gali prilygti karo nusikaltimams
BNS
Twitter
Kyjivas po apšaudymo pirmadienį.

Jungtinės Tautos antradienį pareiškė, kad pastarojo meto Rusijos išpuoliai prieš Ukrainą galėjo pažeisti karo įstatymus ir prilygtų karo nusikaltimams, jei buvo sąmoningai taikytasi į civilius gyventojus.

„Šiais smūgiais galėjo būti pažeisti karo veiksmų vykdymo principai pagal tarptautinę humanitarinę teisę“, – žurnalistams Ženevoje sakė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro atstovė spaudai Ravina Shamdasani, pridūrusi, kad tyčinis smūgis į civilius gyventojus ir civilinius objektus „prilygsta karo nusikaltimui“.

Pirmadienį ryte rusai sudavė Ukrainai dešimtis raketinių ir aviacijos smūgių. Jų užfiksuota Vinycios, Lvivo, Kirovohrado, Mykolajivo, Poltavos, Ternopilio, Žytomyro ir Kyjivo regionuose.

Žuvusiųjų per išvakarėse Rusijos surengtą apšaudymą Ukrainoje skaičius išaugo iki 19, dar 105 žmonės buvo sužeisti, antradienį pranešė Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

G. Nausėda ir dar dešimties šalių vadovai Rusijos atakas įvardijo karo nusikaltimais

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ir dar dešimties regiono šalių vadovai Rusijos vykdomus masinius Ukrainos miestų bombardavimus įvardijo karo nusikaltimais.

„Mūsų valstybių vardu reikalaujame, kad Rusija nedelsiant nustotų atakuoti civilinius taikinius. Mes nenutrauksime pastangų patraukti į teismą asmenis, atsakingus už šiuos nusikaltimus“, – sakoma antradienį paskelbtame pareiškime.

Pareiškimą paskelbė Lietuvos, Latvijos, Estijos, Bulgarijos, Čekijos, Juodkalnijos, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos, Šiaurės Makedonijos ir Vengrijos prezidentai, pranešė Prezidentūra.

Šių šalių vadovai sako pareiškime priminė, kad karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui netaikoma senatis, o teisę vykdyti teisingumą dėl šių nusikaltimų turi teismai visame pasaulyje.

Vienuolikos valstybių vadovai taip pat nepriimtinais įvardijo Rusijos atstovų grasinimus panaudoti branduolinį ginklą ir dar kartą patvirtino įsipareigojimą ginti savo šalis ir sąjungininkus.

2022 10 11 12:37
Spausdinti