Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


JT SAUGUMO TARYBA
JT Saugumo Taryba atmetė Rusijos rezoliuciją dėl karo tarp Izraelio ir „Hamas“
ELTA
Scanpix
Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba atmetė Rusijos pateiktą rezoliucijos projektą dėl karo tarp Izraelio ir „Hamas“.

Per posėdį pirmadienio vakarą už rezoliuciją balsavo tik penkios šalys, įskaitant Rusiją ir Kiniją. Nuolatinės narės – JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija, taip pat Japonija buvo prieš. Brazilija, kuri šiuo metu pirmininkauja aukščiausiai JT institucijai, bei dar penkios šalys susilaikė.

Rusija penktadienį pateiktame savo rezoliucijos projekte reikalavo skubių „humanitarinių paliaubų“ ir „nekliudomo“ humanitarinio patekimo į Gazos Ruožą. Projekte griežtai smerkiamas smurtas ir kariniai veiksmai prieš civilius bei „bet kokie teroro aktai“. Tačiau teroristinė „Hamas“ organizacija dokumente tiesiogiai neminima.

Diplomatų duomenimis, antradienio vakarą (vietos laiku) bus balsuojama dėl Brazilijos pateikto rezoliucijos projekto. Jame aiškiai smerkiami „bjaurūs“ grupuotės „Hamas“ teroristiniai išpuoliai.

Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia pirmadienį sakė, kad, nepaisant to, kad Maskvos rezoliucija nebuvo priimta, ji padėjo pradėti „plačias diskusijas Saugumo Taryboje šie tema“.

Britų ambasadorė JT Barbara Woodward tuo tarpu kaltino Rusiją rimtai nemėginus siekti konsensuso. „Mes negalime paremti rezoliucijos, kurioje nėra smerkiami „Hamas“ teroristiniai išpuoliai“, – sakė ji.

Izraelio ambasadorius JT Giladas Erdanas paragino Saugumo Tarybą „paremti kovą už civilizaciją“ ir „įvardyti „Hamas“ žudikiška teroristine organizacija, kokia ji ir yra“.

Palestiniečių ambasadorius Rijadas Mansuras pareikalavo pasmerkti Izraelio atakas Gazos Ruože.

„Tai, kas vyksta Gazoje, nėra karinė operacija, – teigė jis. – Tai nekaltų žmonių žudynės“.

2023 10 17 11:22
Spausdinti