Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


JUNGTINIŲ TAUTŲ SAUGUMO TARYBA
JT Saugumo Taryba surengs skubų posėdį dėl kovų Kalnų Karabache
BNS
Unsplash
Jungtinės Tautos.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba antradienį pranešė, kad surengs skubų posėdį, Prancūzijai ir Jungtinėms Valstijoms vadovaujant pastangoms sustabdyti Azerbaidžano karinę operaciją etniniame armėnų anklave Kalnų Karabache.

Separatistai sakė, kad Azerbaidžanas antradienį iš artilerijos, reaktyvinių lėktuvų ir dronų apšaudė kalnuotą teritoriją, praėjus vienai dienai po to, kai buvo atnaujintas pagalbos krovinių vežimas į Kalnų Karabacho separatistų teritorijas.

Prancūzija paragino Saugumo Tarybą surengti posėdį dėl šios krizės, kuri vyksta tuo metu, kai pasaulio lyderiai renkasi Niujorke į metinę Generalinę Asamblėją. Saugumo Tarybai rotacijos tvarka pirmininkaujanti Albanija paskelbė, kad posėdis įvyks ketvirtadienį.

Ši operacija yra „neteisėta, nepateisinama ir nepriimtina“, žurnalistams sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna.

„Norėčiau pabrėžti, kad Azerbaidžaną laikome atsakingu už Kalnų Karabacho armėnų likimą“, – pridūrė ji.

Kalbėdamas Generalinėje Asamblėjoje Vokietijos kancleris Olafas Scholzas išreiškė nerimą: „Atnaujinta karinė veikla veda į aklavietę. Ji turi būti nutraukta.“

Į susitikimus Niujorke taip pat atvykęs JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas telefonu kalbėjosi su Armėnijos ir Azerbaidžano vadovais, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pasišnekėjo su Armėnijos ministru pirmininku Nikolu Pašinianu.

A. Blinkenas, paskambinęs Azerbaidžano prezidentui lhamui Aliyevui, paragino jį „nedelsiant nutraukti karinius veiksmus Kalnų Karabache ir deeskaluoti padėtį“, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

Mažiausiai 29 žmonės žuvo per puolimą, kuris prasidėjo praėjus trejiems metams po ankstesnio karo, per kurį Azerbaidžanas atgavo dideles teritorijas.

2023 09 20 08:46
Spausdinti