Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARAS UKRAINOJE
JT: Ukrainos pabėgėlių skaičius viršijo 2 milijonus
BNS
Unian
Ukrainiečių pabėgėliai Slovakijos pasienyje.

Pabėgėlių iš karo krečiamos Ukrainos skaičius antradienį viršijo 2 mln., pranešė Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų vadovas.

„Šiandien pabėgėlių iš Ukrainos srautas pasiekė 2 mln. žmonių. Du milijonus“, – per „Twitter“ parašė JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro (UNHCR) vadovas Filippo Grandi.

Pirmadienį UNHCR skelbė, kad iš Ukrainos pasitraukė daugiau kaip 1,7 mln. žmonių.

F. Grandi žinią apie viršytą 2 mln. ribą paskelbė po pastarosiomis dienomis surengtų vizitų Moldovoje, Lenkijoje ir Rumunijoje – šalyse, į kurias plūsta daugiausiai pabėgėlių iš Ukrainos, besitraukiančių nuo vasario 24-ąją Rusijos pradėtos invazijos.

UNHCR vadovas gyrė „pavyzdingą“ atvykėlių priėmimą šiose trijose šalyse ir pridūrė, kad jos, atrodo, „susitvarko“ su „natūraliu spontanišku pasiskirstymu“.

F. Grandi pabrėžė, kad pirmąsias pabėgėlių bangas sudarė žmonės, turėję „tam tikrų išteklių“.

„Daugelis jų atvyksta automobiliais – ypač jie turi ryšių. Jie gali vykti ten, kur turi šeimų, draugų, bendruomenių“, – nurodė komisaras.

„Gali būti, kad jei karas tęsis... pradėsime matyti žmones, neturinčius jokių išteklių ir ryšių. Tai būtų sudėtingesnis klausimas, kurį Europos šalys turės spręsti ateityje, ir reikės dar didesnio visų solidarumo Europoje ir už jos ribų“, – pridūrė jis.

UNHCR vadovas sakė, kad per Balkanų karus Bosnijoje ir Kosove iš savo šalių pasitraukė „galbūt 2–3 mln. žmonių, bet per aštuonerių metų laikotarpį“.

Kitose pasaulio dalyse plėtojasi panašių pabėgėlių krizių, bet „Europoje tai pirmasis kartas nuo Antrojo pasaulinio karo“, pridūrė F. Grandi.

Po kelių nesėkmingų mėginimų Rusija pasiūlė antradienį atverti humanitarinius koridorius, per kuriuos civiliai ukrainiečiai galėtų pasitraukti iš apšaudomų ir bombarduojamų miestų. Vienas iš penkių tokių koridorių buvo atvertas iš rytinio Sumų miesto.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 08 12:19
Spausdinti