Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


DERYBOS SU MASKVA
JT vadovas kitą savaitę Maskvoje susitiks su V. Putinu
BNS
Scanpix
Antonio Guterresas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kitą savaitę susitiks derybų su Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu, penktadienį paskelbė Kremlius ir JT.

Pranešimas paskelbtas 58-ąją Maskvos karo Ukrainoje dieną. Tūkstančiai žmonių žuvo, daugiau kaip 12 mln. buvo priversti palikti namus, o Europoje kilo didžiausia pabėgėlių krizė nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Balandžio 26-ąją, antradienį, JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas atvyks į Maskvą derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Jį taip pat priims Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.“

Daugiau detalių neskelbiama.

JT atstovė spaudai Eri Kaneko sakė, kad vyksta diskusijos dėl panašaus A. Guterreso vizito į Ukrainą.

„Jis tikisi pasikalbėti apie tai, ką galima padaryti, kad Ukrainoje skubiai įsivyrautų taika“, – sakė ji ir pridūrė, kad A. Guterresas sieks aptarti „veiksmus, kurių galima imtis jau dabar, kad būtų nutildyti ginklai“, ir padėti žmonėms, kuriems reikia patekti į saugią vietą.

Anksčiau šią savaitę A. Guterresas paprašė susitikimų su Rusijos ir Ukrainos prezidentais jų šalių sostinėse.

Tęsiantis karui Ukrainoje, A. Guterresas antradienį išsiuntė laiškus su atitinkamais prašymais V. Putinui ir Ukrainos lyderiui Volodymyrui Zelenskiui, sakė JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas.

Ukraina greitai pritarė šiai idėjai, tačiau iki penktadienio nebuvo aišku, ar Rusija sutiks priimti JT generalinį sekretorių.

Nuo vasario 24 dienos, kai prasidėjo Rusijos invazija, Jungtinių Tautų vaidmuo šioje krizėje iš esmės buvo marginalizuotas, iš dalies dėl to, kad karas suskaldė JT Saugumo Tarybos nuolatines nares: JAV, Prancūziją, Jungtinę Karalystę, Kiniją ir Rusiją.

Kinija atsisakė pasmerkti invaziją, vaizduodama Rusiją kaip Vakarų pastangų ją susilpninti auką.

Antradienį išsiųstais laiškais A. Guterresas siekia paskatinti dialogą, kad būtų nutrauktas karas.

„Šiuo labai pavojingu ir svarbiu metu jis norėtų aptarti neatidėliotinus žingsnius siekiant taikos Ukrainoje“, – sakė S. Dujarricas.

A. Guterresas šią savaitę taip pat paragino per krikščionių ortodoksų Didžiąją savaitę keturioms dienoms paskelbti paliaubas.

Nuo karo pradžios A. Guterresas su V. Zelenskiu kalbėjosi telefonu tik kartą, kovo 26 dieną, o A. Guterresui pareiškus, kad invazija pažeidžia JT chartiją, V. Putinas su juo nebendravo.

JT Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro vadovė Michelle Bachelet penktadienį pareiškė, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje, tokie kaip civilių gyventojų egzekucijos ir civilinės infrastruktūros naikinimas, gali prilygti karo nusikaltimams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 22 20:58
Spausdinti