Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
JT vadovas ragina reguliuoti socialinių tinklų kompanijų veiklą
BNS
Unsplash
Socialiniai tinklai.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį paragino parengti tokių socialinių tinklų bendrovių kaip „Twitter“ ir „Facebook“ pasaulines reguliavimo taisykles.

A. Guterresas pareiškė manąs, kad jokia kompanija neturėtų turėti teisės vienašališkai spręsti, ar, pavyzdžiui, užblokuoti buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo paskyrą.

Pasak jo, vietoje to reikėtų sukurti „mechanizmą“, numatantį „reguliavimo sistemą su taisyklėmis, kurios leistų tai padaryti pagal įstatymus“.

„Nemanau, kad galime gyventi pasaulyje, kuriame pernelyg daug galios suteikiama vos kelioms įmonėms“, – per spaudos konferenciją kalbėjo A. Guterresas.

Anksčiau šį mėnesį „Twitter“ visam laikui užblokavo prieš beveik 12 metų įregistruotą D. Trumpo paskyrą ir tokiu būdu nutraukė jo tiesioginius ryšius su 89 mln. sekėjų – išskirtinį jo prezidentavimo bruožą. „Facebook“ ir „Instagram“ laikinai užblokavo D. Trumpą.

„Twitter“ teigimu, eksprezidento žinutės galėjo paskatinti smurtą po sausio 6 dieną jo šalininkų surengtų riaušių JAV Kapitolijuje. Šalies konservatoriai apkaltino socialinių tinklų bendroves cenzūra ir Konstitucijos garantuojamos žodžio laisvės pažeidimu.

A. Guterresas pareiškė, kad „ypač nerimauja“ dėl socialinės žiniasklaidos kompanijų galios.

JT vadovas atkreipė dėmesį į „apie kiekvieną iš mūsų renkamą informacijos apimtį, kontrolės stoką... kalbant apie su mumis susijusius duomenis, faktą, kad šie duomenys gali būti naudojami ne tik komerciniais tikslais, bet ir parduodami reklamos kompanijoms... taip pat pastangoms pakeisti mūsų elgesį“.

A. Guterresas mano, kad „politiniu požiūriu tai gali būti naudojama piliečių kontrolei šalyse“.

Generalinis sekretorius pareiškė, kad šioms problemoms išspręsti „būtinos rimtos diskusijos“, o tai yra vienas iš jo birželį paskelbto „Skaitmeninio bendradarbiavimo veiksmų plano“ tikslų.

Šiuo veiksmų planu siekiama skatinti „saugesnį, teisingesnį skaitmeninį pasaulį“.

Iniciatyvos autoriai ragina imtis veiksmų aštuoniuose srityse, įskaitant pastangas užtikrinti visuotinę prieigą prie interneto iki 2030 metų, taip pat „skatinti pasitikėjimą ir saugumą skaitmeninėje erdvėje“ ir „pastatyti veiksmingesnę architektūrą skaitmeniniam bendradarbiavimui“.

„Skaitmeninių technologijų klausimams politinėse darbotvarkėse dažnai skiriama mažai dėmesio“, – nurodoma plane.

Tarp veiksmų plano nuostatų yra raginimas stiprinti Interneto valdymo forumą, vienijantį žmones iš įvairių viešojo ir privataus sektorių grupių, siekiant aptarinėti viešosios politikos klausimus, susijusius su internetu, „kad jis taptų labiau reaguojantis ir aktualesnis sprendžiant dabartines skaitmenines problemas.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 29 16:42
Spausdinti