Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


JT vadovas smerkia Rusijos raketų smūgį Odesos uostui
BNS
Unsplash

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas šeštadienį griežtai pasmerkė Rusijos raketų smūgį Juodosios jūros Odesos uostui, surengtą Maskvai ir Kyjivui ankstesnę dieną pasirašius susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų eksporto atblokavimo.

„Generalinis sekretorius vienareikšmiškai smerkia šiandienos smūgius Ukrainos Odesos uostui“, – išplatintame pareiškime nurodė A. Guterreso atstovas Farhanas Haqas.

„Rusijos Federacija, Ukraina ir Turkija privalo visiškai įgyvendinti susitarimą“, – pridūrė jis.

Penktadienį Stambule Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas pasirašė atskirus, bet identiškus susitarimus su JT ir Turkijos pareigūnais dėl užblokuotų laivybos maršrutų Juodojoje jūroje atvėrimo.

Susitarime numatyta Juodojoje jūroje nustatyti saugų koridorių laivams, apeinant žinomus minų laikus. Ukraina įrengė minų laukus, siekdamas apsisaugoti nuo potencialaus Rusijos amfibinio puolimo.

Kiek anksčiau šeštadienį Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka Rusijos smūgį Odesos uostui pavadino Kremliaus „spjūviu“ JT ir Turkijai.

Jis pridūrė, kad pasiektas susitarimas nebus įgyvendintas, Rusijai teks visa atsakomybė už pasaulinę maisto krizę.

Rusijos karinė invazija Ukrainoje paralyžiavo maisto produktų gabenimą iš šalies, kuri yra viena didžiausių kviečių ir kitų javų eksportuotojų.

Iki 25 mln. kviečių ir kitų javų šiuo metu yra įstrigę Ukrainos uostuose, užblokuotuose Rusijos karo laivų ir Kyjivo įrengtų minų laukų, turinčių apsaugoti nuo potencialaus Maskvos amfibinio puolimo.

Eksporto blokada lėmė didelį pasaulinį maisto brangimą ir pakurstė nuogąstavimus dėl galinčio kilti bado, ypač neturtingiausiose šalyse. Jungtinių Tautų skaičiavimais, dar 47 mln. žmonių susidūrė su ūmiu maisto stygiumi tiesiogiai dėl karo.

2022 07 23 15:54
Spausdinti