Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


JUODKALNIJA
Juodkalnija paskyrė naują premjerą
ELTA
Scanpix
Milojko Spajičius.

Praėjus beveik dviem mėnesiams po visuotinių rinkimų, Juodkalnija ketvirtadienį paskyrė naują premjerą.

Ši žinia paskelbta jau kelias savaites tęsiantis deryboms dėl koalicijos, kurios kol kas dar nedavė rezultatų.

Šalies prezidentas Jakovas Milatovičius paskelbė, kad ministro pirmininko postą užims partijos „Europa dabar“ lyderis Milojko Spajičius, ir taip atvėrė kelią naujos vyriausybės formavimui. M. Spajičius dabar turi 90 dienų suburti koaliciją ir įtvirtinti vyriausybę.

„Iš M. Spajičiaus ir visų derybose dėl vyriausybės formavimo dalyvausiančių politikos veikėjų tikiuosi atsakomybės ir tikslingumo, – nurodė J. Milatovičius. – Mano manymu, šią akimirką Juodkalnijai reikia stabilios, neginčijamai europietiškos politinės vyriausybės.“

Birželį vykusius parlamento rinkimus „Europa dabar“ laimėjo turėdama nedidelę persvarą. Tai lėmė ilgas derybas dėl naujos koalicijos. Būsimos vyriausybės sudėtis greičiausiai leis pažvelgti į tai, kas laukia Juodkalnijos, šaliai pradedant naują politinę erą ir tuo pat metu toliau siekiant ilgalaikio tikslo įstoti į Europos Sąjungą (ES).

Birželį vyks balsavimas buvo surengtas praėjus keliems mėnesiams po to, kai Juodkalnijos politinė sfera patyrė sukrėtimą, ilgamečiui šalies lyderiui Milo Džukanovičiui balandį vykusiame antrame prezidento rinkimų rate patyrus pralaimėjimą J. Milatovičiui.

2022 m. įkurta partija „Europa dabar“ išpopuliarėjo dėl savo proeuropietiškos platformos ir pažadų pakelti atlyginimus bei inicijuoti reformas. „Europa dabar“ siekia pavergti jaunus rinkėjus, norinčius matyti daugiau naujų veidų šalies vadovybėje, kurioje ilgą laiką dominavo M. Džukanovičius ir jo partija DPS.

2023 08 10 15:20
Spausdinti