Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


BALKANŲ PUSIASALIS
Juodkalnijos prezidentas ragina skelbti pirmalaikius rinkimus
BNS
Pexels

Juodkalnijos prezidentas Milo Djukanovičius antradienį paragino surengti pirmalaikius rinkimus, kad būtų suformuota „atsakinga ir veiksminga vyriausybė“, taip dar paaštrindamas užsitęsusią politinę krizę infliacijos kamuojamoje Balkanų šalyje.

Politinė suirutė pagilėjo po 2020 metų rinkimų, kuriuos laimėjo Bažnyčios remiama koalicija, iškovojusi istorinę pergalę prieš M. Djukanovičiaus Demokratinę socialistų partiją (DPS).

Rugpjūtį parlamentas pareiškė nepasitikėjimą ministro pirmininko Dritano Abazovičiaus provakarietiška mažumos vyriausybe. Prieš pusmetį tokiu pat būdu buvo nušalinta kita koalicinė vyriausybė, kurią sudarė daugiausia dešiniojo sparno ir prorusiškos partijos.

Politinė įtampa tvyro nuo rugpjūčio pradžios, kai vyriausybė pasirašė prieštaringai vertinamą susitarimą su Serbijos Ortodoksų Bažnyčia (SPC), kuriame, be kita ko, numatyta šimtų SPC priklausančių bažnyčių, vienuolynų ir kito turto reguliavimo sistema.

M. Djukanovičius ir kai kurie juodkalniečiai kaltina SPC tarnaujant Serbijos interesams.

Religiniai klausimai nuolat kelia konfliktų Juodkalnijoje. Ankstesnės vyriausybės buvo nuverstos dėl ginčų, susijusių su SPC.

Pirmadienį prorusiško Demokratinio fronto (DF) vadovaujama partijų grupė paprašė M. Djukanovičiaus paskirti ministru pirmininku nuosaikių pažiūrų deputatą, buvusį aukščiausio rango diplomatą Miodragą Lekičių.

Tačiau prezidentas paprašė parlamento pirmininko paleisti parlamentą nepasibaigus ketverių metų kadencijai, taip atveriant kelią pirmalaikiams rinkimams šalyje, besigrumiančioje su didžiule infliacija.

Tai yra „optimalus sprendimas esamoje politinėje situacijoje, nes jis atveria galimybę kuo greičiau surengti pirmalaikius parlamento rinkimus“, sakė M. Djukanovičius.

„Regioninės ir pasaulinės aplinkybės, taip pat politiniai ir saugumo iššūkiai, ekonominės ir finansinės problemos, su kuriomis susiduria Juodkalnija, reikalauja kompetentingos, atsakingos ir veiksmingos vyriausybės“, – kalbėjo prezidentas.

Tačiau jo pasiūlymui turi pritarti dauguma 81 vietą turinčio parlamento narių.

NATO narė ir kandidatė į Europos Sąjungą Juodkalnija 2006 metais atsiskyrė nuo Serbijos. Visgi trečdalis iš 620 tūkst. šalies gyventojų yra serbai, todėl kai kas sako, kad Juodkalnija neturėtų būti atskira valstybė.

M. Djukanovičius, Juodkalnijos nepriklausomybės architektas, jau ne vieną savaitę kalba apie būtinybę šaukti pirmalaikius rinkimus.

2022 09 21 11:51
Spausdinti