Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 29 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
K. Harris ekonomikos planas: viduriniosios klasės stiprinimas ir „galimybių ekonomika“
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
K. Harris Pitsburgo ekonomikos klube.

JAV viceprezidentė, demokratų kandidatė lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose Kamala Harris trečiadienį kalbėdama Pitsburgo ekonomikos klube (Pensilvanija) išdėstė savo ekonomikos planą. Tarp pagrindinių minčių – viduriniosios klasės auginimas ir stiprinimas, inovacijų skatinimas bei lygių galimybių kūrimas. Kertiniu pamatu išliko pačios kandidatės vadinama „galimybių ekonomika“, įgalinanti viduriniąją ir žemesniąją klases bei smulkųjį verslą.

„Šiuose rinkimuose turime galimybę savo viduriniąją klasę paversti JAV ekonomikos varikliu, sukurti visuomenę, kurioje visi turi galimybę siekti savo tikslų ir užtikrinti, kad JAV ir toliau lyderiaus inovacijose ir konkurencinėje kovoje su pasauliu, – kalbėjo K. Harris. – (...) Tikiu, kad mums reikia auginti mūsų viduriniąją klasę ir ekonomiką priversti dirbti visiems.“

Ji išreiškė tvirtą paramą darbininkų klasei ir profsąjungoms, tačiau pasisakė už ryšio kūrimą su didžiaisiais verslininkais kaip darbo vietų kūrėjais. K. Harris teigė tikinti laisvąja rinka ir lygiomis taisyklėmis visoms įmonėms, sąžininga konkurencija ir visuotinėmis darbuotojų teisėmis. „Tikiu aktyvia valdžios ir privataus sektoriaus partneryste. Tai viena iš efektyviausių priemonių atskleisti pilną ekonomikos potencialą“, – kalbėjo viceprezidentė.

Pirmasis „galimybių ekonomikos“ akcentas – mažinamos kainos ir bazinio ekonominio saugumo grąžinimas. Tą K. Harris ketina daryti nukirpdama mokesčius viduriniajai klasei, teikti 6 tūkst. JAV dolerių išmokas naujiems tėvams, mažindama senjorių globos ir vaikų priežiūros kainas. K. Harris taip pat žadėjo mažinti būsto kainas didindama jų pasiūlą (3 mln. naujų būstų viduriniajai klasei) ir apribodama nuomotojų galimybes didinti nuomos kainas. Pirmuosius namus perkantiems amerikiečiams žadama teikti 25 tūkst. JAV dolerių paramą pradiniam įnašui. Kandidatė teigė federaliniu mastu uždrausianti manipuliavimą maisto kainomis bei ir toliau mažinsianti vaistų kainas.

Antrasis akcentas – investicijos į inovacijas. Nors, viceprezidentės teigimu, JAV išlieka švyturiu šioje srityje, Amerikos ekonomikos sėkmės raktas yra inovatyvūs, išradingi amerikiečiai. „Mums reikia saugoti šią dvasią“, – kalbėjo kandidatė. Startuoliams K. Harris žadėjo paramą pradedant verslą ir 50 tūkst. dolerių siekiančias mokesčių lengvatas, o smulkiajam verslui – lengvesnį priėjimą prie kapitalo lengvinant sąlygas gauti paskolas.

Trečiuoju akcentu K. Harris pateikė lyderystę pasaulio pramonėje ir užtikrinimą, kad JAV išliks konkurencingesnės už Kiniją. Pramonė yra ekonomikos pagrindas, teigė kandidatė, ir žadėjo skirsianti investicijas biomokslams ir kosmoso tyrimams, dirbtiniam intelektui, kvantinei kompiuterijai, žaliai energetikai ir pramonei, kuri bus kuriama JAV, o ne užsienyje. Parama mokesčių lengvatomis bus skiriama ir tokioms labiau tradicinėms Amerikos pramonės šakoms, kaip metalo gamyba, kuria garsėja Pitsburgas. Bus kuriama daugiau praktikantų vietų, o darbdaviai skatinami teikti darbuotojams daugiau tokių privalumų, kaip geresnė sveikatos bei socialinė apsauga.

„Dabar turime galimybę sukurti naują kelią pirmyn“, – savo rinkimų šūkį pakartojo K. Harris.

JAV prezidento rinkimai vyks lapkričio 5 d. Juose K. Harris pakeitė liepos mėnesį iš rinkimų pasitraukusį dabartinį prezidentą Joe Bideną ir rinkimuose rungsis su Respublikonų partijos kandidatu, buvusiu prezidentu Donaldu Trumpu.

2024 09 25 23:13
Spausdinti