Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
K. Harris komandos planas į pergalę: mažumos, moterys ir neapsisprendę rinkėjai
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
J. Bidenas ir K. Harris.

JAV viceprezidentės ir pagrindine laikomos Demokratų partijos kandidatės prezidento rinkimuose Kamalos Harris naujoji komanda nesnaudžia – šią savaitę išplatintas „suinteresuotoms šalims“ skirtas strateginis dokumentas pavadinimu „Kamalos Harris kelias į pergalę“. Jame išvardijami konkretūs žingsniai, kurių imsis rinkimų kampanijos komanda kartu su kandidate priešakyje, siekdami lapkritį vyksiančiuose rinkimuose iškovoti pergalę prieš respublikonų kandidatą Donaldą Trumpą.

Sekmadienį JAV prezidentui Joe Bidenui atsisakius kandidatūros rinkimuose ir išreiškus paramą savo viceprezidentei K. Harris, ši per porą dienų užsitikrino įvairiapusį palaikymą – jai pritarė svarbūs Kongreso nariai (tarp jų ir Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeris bei Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas), už ją balsą atiduosiantys pasisakė dauguma partijos delegatų, neoficialiai užtikrindami jai partijos nominaciją rugpjūtį vyksiančiame suvažiavime, į kampanijos iždą plūstelėjo donorų suaukotos lėšos (dabar siekiančios daugiau nei 100 mln. JAV dolerių, didesnė dalis iš mažų pavienių donorų). JAV leidinys „Politico“ praneša, kad rinkėjų registracijos organizacijos „Vote.org“ tinklalapyje per pirmas dvi dienas pasitraukus J. Bidenui balsuoti užsiregistavo 38,5 tūkst. naujų rinkėjų, o antradienį politiniame mitinge Milvokyje (kur praėjusią savaitę vyko Respublikonų partijos suvažiavimas) K. Harris sutraukė 3,5 tūkst. dalyvių ir organizatoriams reikėjo ieškoti didesnės salės – tai kol kas buvo didžiausias kampanijos renginys.

Tačiau pagrindine laikomos demokratų kandidatės komanda šios pirminės sėkmės nelaiko savaime suprantama ir amžina. Išplatinta strategija nuosekliai aiškina, kaip šią sėkmę paversti ilgalaike ir galinčia atvesti į rinkimų pergalę.

Prokurorė prieš nusikaltėlį

Remiantis dokumentu, pagrindinė žinutė, kurią K. Harris kampanijos metu stengsis skleisti visose JAV, – kad rinkimai yra pasirinkimas tarp dviejų labai skirtingų vizijų. Jos vizija stiprina demokratiją, apsaugo reprodukcines teises ir užtikrina teisę į geresnį gyvenimą kiekvienam individui, o D. Trumpas tėra „teistas nusikaltėlis“, siekiantis įvesti savo „grėsmingą ir pavojingą „Projekto 2025“ dienotvarkę“, kuri atimtų amerikiečių teises ir laisves, smukdytų vidurinę klasę ir keltų grėsmę demokratijai.

Tai, kad K. Harris būdama viceprezidente pastaraisiais metais išreiškė stiprų palaikymą reprodukcinėms teisėms, taip pat išeis į naudą – pagal kampanijos strategijoje cituojamą statistiką 76 proc. rinkėjų šiemet teigė, kad abortų prieinamumas yra svarbi problema šiuose rinkimuose, ir beveik pusė ją laikė labai svarbia.

K. Harris ketina išnaudoti į akis iškart krentantį skirtumą tarp jos kaip buvusios prokurorės ir D. Trumpo kaip nuteisto nusikaltėlio. Kritikos kampanijos metu sulauks ir D. Trumpo praėjusią savaitę pasirinktas viceprezidentas J. D. Vance'as, kuris visiškai atitinka radikaliausią respublikonų politikos kryptį ir kurio pasirinkimu dabar abejojama jau ir tarp pačių respublikonų.

Padėti apsispręsti

Strategijoje pabrėžiama, kad viceprezidentė turi „reikšmingą pranašumą“ kertinėje demokratų rinkėjų dalyje – tarp juodaodžių, lotynoamerikiečių, indėnų, moterų ir jaunimo. Be to, K. Harris gali tikėtis išplėsti 2020 m. rinkimuose partijos sulauktą paramą remdamasi tais rinkėjais, kurie link demokratų pasuko po 2020-ųjų, kol Respublikonų partija su D. Trumpu priešakyje darėsi vis ekstremalesnė. „Šie rinkėjai rėmė demokratus 2022 m. rinkimuose [vidurio kadencijos rinkimuose – red. past.] kertinėse valstijose, ir jie bus labai reikšmingi 2024 m.“, – rašoma dokumente. Pabrėžiama, kad K. Harris populiarumas yra 19 balų aukštesnis nei D. Trumpo tarp baltųjų koledžo išsilavinimą turinčių rinkėjų ir 18 balų aukštesnis tarp vyresnių nei 65 metų amžiaus rinkėjų.

Kadangi K. Harris kol kas yra mažiau žinoma nei J. Bidenas ar D. Trumpas, tai, anot strategijos, atveria kelią perimti papildomus neapsisprendusius rinkėjus. „Maždaug 7 proc. rinkėjų šiuose rinkimuose yra neapsisprendę, ir šių rinkėjų dauguma yra juodaodžiai, lotynoamerikiečiai ir jaunesni nei 30 metų, – rašoma dokumente. – Jie buvo labiau linkę remti Bideno ir Harris kampaniją 2020 m. rinkimuose ir yra dukart labiau linkstantys remti demokratus, o ne respublikonus. (...) Nors žinome, kad negalime jų laikyti užtikrintais rinkėjais, turime reikšmingą galimybę sutelkti jų paramą, kai tik jie išgirs apie mūsų kampaniją.“

Tačiau norint laimėti prezidento rinkimus JAV reikia užsitikrinti 270 delegatų palaikymą, o tai reiškia kelių kertinių valstijų palaikymą. K. Harris komanda dėmesį sutelks į Mičiganą, Viskonsiną ir Pensilvaniją, taip pat Šiaurės Karoliną, Džordžiją, Arizoną ir Nevadą, „kur viceprezidentės pranašumai ties jaunais, juodaodžiais, lotynoamerikiečiais rinkėjais bus svarbūs mūsų daugybei kelių į 270 delegatų palaikymą“.

2024 07 24 17:05
Spausdinti