Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
K. Harris pergalinga kalba priėmė Demokratų partijos nominaciją
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
K. Harris sako kalbą Demokratų partijos suvažiavime.

JAV viceprezidentė Kamala Harris vėlų ketvirtadienio vakarą sakydama kalbą Demokratų partijos suvažiavime Čikagoje (Ilinojus) priėmė jai teiktą nominaciją tapti JAV prezidente.

„Tautos, kiekvieno amerikiečio, nesvarbu, kokios jis partijos, rasės, lyties ar kuria kalba kalba jo močiutė, vardu, savo motinos ir kiekvieno, kuris ėmėsi savo vargios kelionės, vardu, amerikiečių, su kuriais užaugau, kurie sunkiai dirba, siekia savo svajonių ir rūpinasi vieni kitais, vardu, vardu kiekvieno, kurio istorija gali būti sukurta tik geriausioje pasaulio valstybėje, priimu jūsų nominaciją tapti Jungtinių Valstijų prezidente“, – kalbėjo K. Harris. Publika arenoje prapliupo plojimais, trumpam užgožusiais viceprezidentės žodžius.

Demokratų partijos suvažiavimą užbaigusioje ir vienoje svarbiausių savo karjeros kalbų K. Harris priminė apie savo imigrantę motiną, auginusią ją ir jaunesnę seserį pagal principą „niekada nesiskųsti dėl neteisybės, o kažką dėl to daryti“ bei „niekada nieko nedaryti pusėtinai“. Anot viceprezidentės, teisininkės karjerą ji pasirinko susidūrusi su seksualine prievarta, taikyta prieš jos bendraklasę.

„Su šiais rinkimais mūsų tauta turi brangią ir trumpalaikę galimybę pajudėti tolyn nuo pykčio, cinizmo ir skaldančių praeities mūšių, galimybę sukurti naują kelią į priekį, – teigė K. Harris, panaudodama vieną iš kampanijos šūkių „Kelias į priekį“ (angl. The Way Forward). – Ne kaip kurios nors partijos ar frakcijos nariai, o kaip amerikiečiai. Žinau, kad mane šįvakar stebi įvairių politinių pažiūrų žmonės, ir noriu, kad žinotumėte – pažadu būti prezidente visiems amerikiečiams, galite visada manimi pasitikėti, kad visada aukščiau už partiją ar save pačią laikysiu valstybę.“

Demokratų kandidatė žadėjo būti visos tautos lydere, besiremiančia sveiku protu ir racionalumu. „Nuo teismo iki Baltųjų rūmų, toks buvo mano viso gyvenimo darbas“, – aiškino ji. Amerikiečių vienybė ir kova už šaliai svarbias vertybes – demokratiją, garbę ir galimybes – buvo svarbi jos kalbos žinutė, atskyrusi ją nuo D. Trumpo skaldančios retorikos.

K. Harris priminė, kad šiuose rinkimuose amerikiečiai kaunasi už Amerikos ateitį, ir Respublikonų partijos kandidato Donaldo Trumpo grąžinimas į Baltuosius rūmus gali turėti labai rimtų pasekmių, ir paminėjo liūdnai pagarsėjusį respublikonų sukurtą „Project 2025“ programą. „D. Trumpas mėgino pavogti jūsų balsus, o kai jam nepavyko, jis į Kapitolijų pasiuntė ginkluotą šutvę, – kalbėjo politikė. – (...) Pagalvokite, kas gali nutikti, jei grąžinsime jam galią. (...) Amerika, mes negrįšime atgal!“

Pagrindinis jos darbas, jei būtų išrinkta prezidente, – viduriniosios klasės stiprinimas, kuriai augdama priklausė ir pati. „Mes sukursime galimybių ekonomiką, kur kiekvienas turės teisę rungtis ir nugalėti, – nesvarbu, ar gyventi provincijose, mažuose miestuose ar didmiesčiuose“, – ekonomikos pažadus žarstė K. Harris, minėdama naujas darbo vietas, kapitalo teikimą mažiems verslams, būsto įperkamumo didinimą ir mokesčių viduriniajai klasei mažinimą.

Demokratų kandidatė taip pat žadėjo apsaugoti moterų teisę į abortus, mažinti nusikalstamumą šaunamaisiais ginklais, kovoti su klimato kaita, didinti balsavimo prieinamumą, imtis griežtų priemonių dėl nelegalios imigracijos grąžindama į Kongresą anksčiau prezidento Joe Bideno teiktą imigracijos reformą, kurią atmetė D. Trumpo raginami respublikonai bei stiprinti JAV karinę galią ir rūpintis kariais.

„Kaip prezidentė tvirtai stovėsiu kartu su Ukraina ir mūsų NATO sąjungininkais“, – kalbėjo K. Harris ir tikino dėl Izraelio karo su „Hamas“ kartu su J. Bidenu dirbanti nuolatos, siekiant paliaubų. „Leiskite man aiškiai pasakyti – visada pasisakysiu už Izraelio teisę gintis ir visada užtikrinsiu, kad Izraelis turėtų galimybę save apginti, nes Izraelio žmonės niekada daugiau neturėtų patirti tokio siaubo, kokį spalio 7 d. sukėlė teroristinė organizacija „Hamas“, – pridūrė ji.

„Amerika, leiskime parodyti vieni kitiems ir pasauliui, kas mes esame ir už ką stovime – laisvę, progą, atjautą, orumą, teisingumą ir begalines galimybes, – užbaigdama kalbą ragino K. Harris. – Kartu parašysime kitą puikų skyrių šioje nuostabiausioje kada nors sakytoje istorijoje.“

Be K. Harris, paskutiniąją suvažiavimo dieną kalbas, be kitų, sakė Arizonos senatorius Markas Kelly, Mičigano gubernatorė Gretchen Whitmer, Šiaurės Karolinos gubernatorius Roy'us Cooperis, aktorė Eva Langoria ir K. Harris sesuo Marya Harris. Ant scenos taip pat pasirodė ir atlikėja Pink.

2024 08 23 06:31
Spausdinti