Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


JAV KADENCIJOS VIDURIO RINKIMAI
K. McCarthy įsitikinęs, kad respublikonų partija perims Atstovų Rūmų kontrolę
BNS
Scanpix
K. McCarthy.

Respublikonų lyderis JAV Atstovų Rūmuose teigė esą įsitikinęs, kad jo partija po antradienį įvykusių kadencijos vidurio rinkimų perims žemųjų Kongreso rūmų kontrolę iš prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) demokratų.

„Akivaizdu, kad susigrąžinsime kontrolę Atstovų Rūmuose“, – anksti trečiadienį pareiškė mažumos lyderis Kevinas McCarthy.

Rezultatai parodė, kad respublikonai turi geras galimybes įgyti daugumą, nors greičiausiai su mažiau mandatų, nei prognozavo ekspertai.

J. Fettermanui įveikus daktarą Ozą, demokratai gauna svarbią vietą Senate

JAV prezidento Joe Bideno partija antradienį paveržė iš respublikonų svarbią vietą Senate, demokratui Johnui Fettermanui „svyruojančioje“ Pensilvanijos valstijoje įveikus ilgametį populiarios televizijos laidos apie sveikatos dalykus „Daktaras Ozas“ (Dr. Oz) vedėją Mehmetą Ozą, rodo žiniasklaidos prognozės.

Gegužę per rinkimų kampaniją išeminį insultą patyręs valstijos vicegubernatorius J. Fettermanas turi perimti į pensiją išeinančio respublikonų senatoriaus Pato Toomey vietą. Demokratai tikėjosi šios vietos, didinančios jų galimybes išlaikyti Senato kontrolę.

J. Fettermano ir garsiojo gydytojo M. Ozo – eksprezidento Donaldo Trumpo remiamo respublikono – kova buvo viena atkakliausių ir, turbūt, viena svarbiausių per šiuos JAV kadencijos vidurio rinkimus.

Abi partijos išleido milijonus dolerių siekdamos P. Toomey vietos. Rinkimų kampanija buvo pikta: M. Ozo komanda abejojo J. Fettermano tinkamumu dirbti Senate, o demokratai negailestingai kritikavo M. Ozą dėl karjeros klaidų ir politinės patirties bei šaknų Pensilvanijoje nebuvimo.

JAV televizijos anksti trečiadienį prognozavo J. Fettermano pergalę. Suskaičiavus 91 proc. balsų buvo paskelbta, kad už demokratą balsavo 49,9 proc., o už respublikoną – 47,7 proc. valstijos rinkėjų. J. Fettermano persvarą nulėmė maždaug 106 tūkst. iš 5 mln. atiduotų balsų.

„Padarėme, ką turėjome padaryti“, – džiūgaujančiai miniai Pitsberge paskelbė 53 metų J. Fettermanas.

Jo pergalė užtikrina demokratams mažiausiai 48 vietas Senate. Jau aišku, kad 47 vietos atitenka respublikonams. Rezultatai dėl penkių likusių vietų kol kas neaiškūs.

Prognozės: respublikonai perrinkti Tenesio, Vajomingo, Teksaso gubernatoriais

Tenesio gubernatorius respublikonas Billas Lee buvo perrinktas ir išlaikė respublikonų kontrolę svarbiame valstijos poste, kuris daugiau nei dešimtmetį nebuvo demokratų rankose, rodo naujienų agentūros AP prognozės.

Antradienį B. Lee nugalėjo demokratą Jasoną Martiną ir užsitikrino dar vieną ketverių metų kadenciją.

Taip pat AP skelbia, kad antrąją Vajomingo gubernatoriaus kadenciją laimėjo respublikonas Markas Gordonas, įveikęs mažai žinomą demokratę, kuri niekada nebuvo išrinkta į postą.

Jis nugalėjo Theresą Livingston, į pensiją išėjusią pedagogę ir JAV Žemės valdymo biuro darbuotoją. Nė vienas iš šių kandidatų nevykdė intensyvios kampanijos.

AP praneša, kad dar vieną, jau trečiąją, kadenciją laimėjo ir Teksaso gubernatorius respublikonas Gregas Abbotas, nugalėdamas demokratą Beto O'Rourke'ą. Tai buvo varžybos, per kurias buvo tikrinama, kokia kryptimi pasuks respublikoniškoji Amerikos valstija po žudynių Uvaldės mokykloje ir naujo griežto abortų draudimo.

Ši pergalė pabrėžė G. Abbotto tvirtumą poste. Nepaisant rekordinių išlaidų rinkiminei kampanijai, kuriai buvo skirta daugiau nei 200 mln. dolerių, B. O'Rourke'ui grėsė didelis pralaimėjimas, praėjus vos ketveriems metams po to, kai jis mažiausiu per pastaruosius dešimtmečius Teksase kandidatuojančio demokrato skirtumu pralaimėjo rinkimus dėl vietos JAV senate.

„Šį vakarą teksasiečiai pasiuntė labai aiškią žinią“, – sakė G. Abbotas per pergalės kalbą pietiniame pasienio mieste Makalene.

Bestselerio „Kalniečio elegija“ („Hillbilly Elegy“) autorius respublikonas Jamesas Davidas Vance'as nugalėjo demokratų atstovą Timą Ryaną dėl JAV Senato vietos Ohajo valstijoje.

38-erių J. D. Vance'as, politikos naujokas, pasinaudojo paskutinę minutę atėjusiu jį rėmusio buvusio respublikonų prezidento Donaldo Trumpo postūmiu.

Ši pergalė sudavė smūgį demokratams, kurie gerai suorganizuotą ir finansuojamą T. Ryano rinkiminę kampaniją laikė viena geriausių galimybių nacionaliniu mastu laimėti vietą Senate.

Šiuo metu ją užima nuosaikių pažiūrų respublikonas Robas Portmanas, kuris pareiškė, kad pasitraukia iš posto dėl Vašingtono nefunkcionavimo.

J. D. Vance'as sėkmingai susiejo T. Ryaną su šalies ekonomine padėtimi, dėl kurios kaltino prezidentą Joe Bideną.

2022 11 09 09:47
Spausdinti