Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


GRAIKIJA
K. Micotakis po triuškinamos rinkimų pergalės grįžta į Graikijos premjero postą
BNS
Scanpix
Kiriakas Micotakis.

Graikijos konservatorių lyderis Kiriakas Micotakis pirmadienį pradeda savo antrą kadenciją šalies premjero poste, žadėdamas spartinti institucines ir ekonomines reformas po antros per penkias savaites didžiulės rinkimų pergalės.

Priskirdami K. Micotakiui ir jo „Naujosios demokratijos“ partijai nuopelnus dėl ekonominio stabilumo, rinkėjai sekmadienį padovanojo konservatoriams pergalę didžiausia persvara per beveik 50 metų.

„Jokio priešininko, absoliutus K. Micotakio dominavimas“, – skelbė centristinis laikraštis „Ta Nea“.

K. Micotakiui, kuris turės 158 iš 300 vietų parlamente, prezidentė Katerina Sakelaropulu pirmadienį oficialiai pavedė užduotį suformuoti vyriausybę. Jis buvo prisaikdintas prezidentūroje per ceremoniją Graikijos Ortodoksų Bažnyčios vadovo akivaizdoje, pagal šios religingos šalies tradicijas.

„Man didelė garbė prisiimti atsakomybę už naują ketverių metų kadenciją“, – sakė jis prezidentei ir pridūrė, kad „pradėsime intensyviai dirbti prie svarbiausių reformų“.

Tarp jo pažadų – skirti pinigų Graikijos visuomenės sveikatos sistemai, kurią visapusiškai išvargino COVID-19 pandemija, ir pagerinti geležinkelių saugumą po to, kai vasario mėnesį susidūrus traukiniams žuvo 57 žmonės. Tai buvo didžiausia Graikijos geležinkelių katastrofa.

Po K. Micotakio pergalės greitai pasipylė pasaulio lyderių sveikinimai.

„Tikiuosi, kad ir toliau glaudžiai bendradarbiausime dėl bendrų prioritetų ir taip skatinsime klestėjimą bei regioninį saugumą“, – sakoma JAV prezidento Joe Bideno pareiškime.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas taip pat pažadėjo bendradarbiauti siekiant „stipresnės ir suverenesnės Europos“, o Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani pavadino K. Micotakio perrinkimą „politinio stabilumo ženklu, kuris naudingas visai Europai“.

„Politinį likimą palieka „Syriza“ narių sprendimui“

55 metų buvęs Jungtinių Valstijų konsultacinių paslaugų milžinės „McKinsey“ konsultantas ir Harvardo universiteto absolventas ES šalį išvedė iš pandemijos ir sugrąžino jai spartų augimą, gegužę jau buvo pasiekęs triuškinamą pergalę rinkimuose.

Tačiau jam pritrūko penkių vietų parlamente, kad būtų galima suformuoti vienos partijos vyriausybę, ir jis atsisakė bandyti sudaryti koaliciją, taip priversdamas 9,8 mln. graikų rinkėjų grįžti prie balsadėžių.

Rizika pasiteisino – jo „Naujoji demokratija“ dar labiau sustiprino savo pozicijas, o jos artimiausia varžovė, buvusio premjero Aleksio Cipro kairioji partija „Syriza“, prarado dešimtis tūkstančių rinkėjų, palyginti su vos prieš mėnesį vykusiu balsavimu.

A. Cipras, pripažindamas rimtą politinį pralaimėjimą, sakė, kad savo politinį likimą palieka „Syriza“ narių sprendimui.

Daugeliui graikų A. Cipras – tai ministras pirmininkas, dėl kurio Graikija vos neiškrito iš euro zonos ir kuris atsisakė pažado panaikinti griežtą taupymą, kad pasirašytų šaliai dar skausmingesnes finansinio gelbėjimo sąlygas.

Centristų siaubui, stiprų posūkį į dešinę lydėjo ir kraštutinių dešiniųjų sugrįžimas į parlamentą.

Partija „Spartiečiai“, kurią remia įkalintas buvęs neonacių partijos „Auksinė aušra“ atstovas spaudai, į parlamentą pateks peržengusi trijų procentų barjerą.

„Spartiečiai“ ir dar dvi nedidelės nacionalistinės partijos, vykdančios prieš migraciją nukreiptą politiką, bendrai surinko beveik 13 proc. balsų.

A. Cipras teigė, kad stipriausias per pastaruosius dešimtmečius Graikijos kraštutinių dešiniųjų partijų pasirodymas yra akivaizdi grėsmė demokratijai.

Naujas ministrų kabinetas

Tikimasi, kad išrinktasis premjeras vėliau pirmadienį pristatys savo ministrų kabinetą, nors pavardės jau sklandė dar prieš sekmadienį suskaičiuojant paskutinius balsus.

Naujojoje vyriausybėje užsienio reikalų ministru siūloma paskirti K. Micotakio patikimą problemų sprendėją Giorgą Gerapetritį.

Konstitucinės teisės profesorius G. Gerapetritis kovo mėnesį buvo pasitelktas spręsti traukinio tragedijos ir praėjusiais metais premjero kanceliarijoje kilusio telefoninių pokalbių pasiklausymo skandalo klausimus.

Tikimasi, kad buvęs užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas, nuosaikių pažiūrų politikas, pereis į Gynybos ministeriją.

Jau ketvirtadienį K. Micotakis turėtų susitikti su ES kolegomis aukščiausiojo lygio susitikime Briuselyje.

K. Micotakis, kuris pirmą kartą ministru pirmininku tapo 2019 metais, pažadėjo, kad ekonominis stabilumas taps jo naujos kadencijos bruožu.

Jis taip pat pasisakė už griežtą prieš imigraciją nukreiptą poziciją, per rinkimų kampaniją apeliuodamas į konservatyvius šalininkus, kai neseniai nuskendo žmonių perpildytas laivas.

2023 06 26 08:47
Spausdinti