Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


NAUJOJI VOKIETIJOS VYRIAUSYBĖ
Ką rodo vokiškas naujosios koalicijos „šviesoforas“?
Evaldas Labanauskas, IQ Briuselio biuro vadovas
Scanpix
Ar naujasis kancleris O. Scholzas tęs šią A. Merkel tradiciją ir mėgins užgožti užsienio reikalų ministrę A. Baerbock?.

Naujoji Vokietijos koalicija laikysis pirmtakės kurso, bet ne viskas, kas patinka Briuseliui, palanku ir Lietuvai.

Gruodžio pradžioje, praėjus šiek tiek daugiau nei dviem mėnesiams po rinkimų, Vokietijos parlamentas patvirtino „šviesoforo“ vyriausybę, sudarytą iš Socialdemokratų (SPD – raudonieji), Laisvųjų demokratų (FDP – geltonieji) ir Žaliųjų partijų. Socialdemokratas, buvęs finansų ministras Olafas Scholzas į užtarnautą poilsį po 16 metų kanclerio poste išleido krikdemę Angelą Merkel. Vieniems ji asocijuojasi su stabilumu ir gebėjimu išvairuoti Vokietijos ir visos ES laivą iš krizių audrų (jų tikrai netrūko). Kitiems – su sąstingiu ir praleistomis galimybėmis tiek ekonomikoje, tiek užsienio politikoje.

Buvęs finansų ministras O. Scholzas žada įtikti abiem pusėms, t. y. laikytis A. Merkel kurso, bet imtis ir jos apleistų sričių (pavyzdžiui, Vokietijos skaitmenizacijos, kovos su klimato kaita).

„O. Scholzas buvo iš dalies išrinktas, nes pasisakė už tęstinumą A. Merkel stiliumi. Abu politikai yra greičiau ramūs ir šaltakraujiški nei linkę į skubotus sprendimus“, – IQ teigė Europos užsienio reikalų tarybos (ECFR) vyresnioji ekspertė Ulrike Franke.

2022 01 05 06:34
Spausdinti