Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ŽMOGŽUDYSTĖS
Ką sako lapė: kaip „Fox News“ Lietuvos didmiesčius pavertė mirtiniausiais Europoje
IQ
Fotobankas
Policija.

Trečiadienį Jungtinių Valstijų naujienų tarnybai „FOX News“ paskelbus publikaciją apie pavojingiausius Europos miestus, sąrašo viršuje santykinai netikėtai atsidūrė trys Lietuvos didmiesčiai – Kaunas (5,4 nužudymai/100 tūkst. gyventojų), Vilnius (3,9) ir Klaipėda (3,9).

Į šią naujieną jau spėjo sureaguoti daugelis šalies žiniasklaidos priemonių, policija ir net Vyriausybė, kreipusis į naujienų kanalą dėl paaiškinimo.

Vis tik JAV naujienų tinklapio straipsnis nebuvo faktiškai tikslus net keliais aspektais. Jame remtasi Jungtinių Tautų narkotikų ir nusikaltimų departamento ataskaita, tačiau „Europa“, kaip įvardinta „FOX“ publikacijoje, straipsnyje laikoma tik Europos Sąjunga (28 valstybės tyrimo metu). Skaičiuojant visus Europos miestus galima rasti atvejų, kurie Lietuvos didmiesčių rodiklius gerokai viršija, pavyzdžiui, Juodkalnijos miestas Bijelo Polė, turėjęs net 9,2 rodiklį ar Kahulis Moldovoje – 9,8 rodiklį. Rusijos miestų, kurie geografiškai nebejotinai yra Europoje, rodikliai taipogi didesni – Maskvos rodiklis – 5,2, Sankt Peterburgo – 4,9.  

Dar daugiau, „Global Study on Homicide“ duomenų bazėje minėti Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos rodikliai yra iš 2016 m. (straipsnyje teigiama, kad tai – 2017 m. statistika). Sudarant „FOX“ mirtiniausių miestų Europoje dešimtuką, regis, buvo remtasi tik 2016 m. duomenimis ir ignoruoti naujausi įmanomi miestų rezultatai. Pavyzdžiui, 2016 m. duomenų ties Briuseliu apskritai nėra pateikta, tačiau su 2015 m. rodikliu (3,2 mirtys) Belgijos sostinė užimtų penktąją vietą dešimtuke. Greičiausiai dėl tos pačios priežasties – paskutiniai duomenys iš 2015-ųjų – praleista ir Ryga, kurios rodiklis yra 4,8. Talinas su 2015 m. rodikliu taip pat rastų vietą dešimtuke.

Labai nedaug šalių ataskaitoje turi duomenis iš 2017-ųjų, tačiau vienas artimiausių Lietuvos didmiesčių „konkurentų“, ketvirtąją vietą „FOX“ sąraše užėmęs Marselis, turi. Visgi duomenų bazėje 2017 m. įvestas tik žmogžudysčių šiame mieste skaičius, tačiau dėl nežinomų priežasčių neapskaičiuotas žmogžudysčių rodiklis 100 tūkst. gyventojų. Remiantis ankstesnių metų skaičiavimais, jis turėtų būti apie 4,5.

Tokie miestai kaip Dublinas ar Kijevas paskutinę statistiką pateikę dar 2010-aisiais. Dubline ji nėra itin dramatiška – 2, tačiau Kijeve – 3,2.

Pasipiktinti „FOX“ mirtiniausių miestų traktavimu galėtų ir Slovėnijos miestas Celė. Vos 38 tūkst. gyventojų turintis trečias pagal dydį šalies miestas kasmet patiria po vieną žmogžudystę, tačiau to užtenka, kad jis užimtų šeštą vietą „mirtiniausių“ Europos  miestų dešimtuke.  Jau minėti Bijelo Polė bei Kahulis taip pat kenčia nuo tos pačios problemos – juose nedaug gyventojų, tad net ir viena žmogžudystė iškelia jų rodiklį iki lubų.

Žinoma, tai, kad techniškai, geografiškai ir matematiškai Lietuvos didmiesčiai nėra mirtiniausi Europos miestai, nepaneigia fakto, kad šalies didmiesčių rodikliai vis viena yra gerokai didesni už daugumos žemyno miestų rodiklius. Jei dešimtukas būtų sudarinėjamas remiantis 2015 m. Jungtinių Tautų ataskaitos duomenimis, Kaunas ir Klaipėda dalintųsi „įspūdingu“ 9,7 žmogžudysčių 100 tūkst. gyventojų rodikliu.

Oficialiame statistikos departamento tinklapyje pateikiamais duomenimis, Vilniuje 2018 m. 100 tūkst. gyventojų teko 2 nužudymai (2016 m. – 3). „FOX“ galbūt ir kiek prašovė su tikslia Kauno vieta Europoje, tačiau laikinoji sostinė pagal nužudymų santykį iš tiesų gali būti laikoma vienu pavojingiausių miestų.  2018 m. Kaunui teko 4 nužudymai, tačiau kur kas tragiškesniais metais tapo 2017 m., kai rodiklis siekė 8  bei 2015 m., kai 100 tūkst. žmonių teko 9 nužudymai.

Lietuvos policija teigia, kad 2019 m. nužudyti 97 žmonės. Tai mažiausias aukų skaičius nuo 1980-ųjų. Policijos duomenimis, 2018 metais Vilniuje buvo įvykdyti devyni nužudymai, Kaune – 13, Klaipėdoje – 7. 2019 metais Vilniuje įvykdyta 18 nužudymų, Kaune – 13, Klaipėdoje – 6. Pareigūnai teigia, kad apie 90 proc. nužudymų įvyksta buitinių konfliktų metu, daugeliu atvejų žudikai būna neblaivūs.

2020 02 06 16:21
Spausdinti