Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KINIJA
Ką stebėti, artėjant Kinijos komunistų partijos kongreso pabaigai?
BNS
Scanpix
Kinijos komunistų partijos kongresas.

Šį savaitgalį baigsis Kinijos 20-asis kongresas, kuriame ant kortos pastatytas ne vien prezidento Xi Jinpingo siekis užsitikrinti istorinę trečiąją Komunistų partijos vadovo kadenciją.

Partijos elitinių organų sudėtis ir pagrindinės frazės bus kruopščiai išnagrinėtos, siekiant nustatyti visą Xi Jinpingo kampanijos, kuria jis siekia tapti galingiausiu Kinijos vadovu nuo Mao Zedongo laikų, mastą.

Štai keletas svarbiausių dalykų, kuriuos analitikai nagrinės, pasibaigus kas penkerius metus vykstančiam renginiui Pekine:

Daug pokyčių

Vienas svarbiausių šią savaitę vykstančio kongreso uždavinių – paskirti Komunistų partijos centrinį komitetą, kurį sudaro apie 200 delegatų, iš kurių branduolį sudaro 25 Politbiuro nariai.

Tačiau tikroji valdžia Kinijoje priklauso mažesniam Politbiuro nuolatiniam komitetui, kurį šiuo metu sudaro septyni nariai ir kuris taip pat bus renkamas šią savaitę.

Honkongo laikraštis „South China Morning Post“ prognozuoja, kad „gali pasikeisti net keturi aukščiausi Politbiuro nuolatinio komiteto nariai ir manoma, kad bus pakeista beveik pusė Centrinio komiteto narių“.

„Didesnė kaita būtų naudinga Xi Jinpingui“, – sakė Nisas Grunbergas iš „Mercator“ Kinijos studijų instituto (MERICS) Berlyne, aiškindamas, kad tai leistų Kinijos lyderiui „paaukštinti daugiau savo šalininkų iš Politbiuro į Nuolatinį komitetą“.

Naujas bosas, senas bosas?

Šeštadienį partija turėtų pristatyti naująjį Centrinį komitetą, o kitą dieną, pirmojo plenarinio posėdžio metu, bus paskelbta naujojo Politbiuro ir Nuolatinio komiteto sudėtis.

Šio aukščiausiojo organo nariai bus paskelbti eilės tvarka, pirmiausia pranešant apie generalinį sekretorių – manoma, jog bus patvirtinta, kad Xi Jinpingas užsitikrino trečiąją kadenciją.

Kitas – antroje arba trečioje vietoje – bus paskelbtas naujasis premjeras, pakeisiantis į pensiją išeinantį Li Keqiangą, kuris, analitikų teigimu, ne iki galo pritarė kai kurioms Xi Jinpingo firminėms politikos kryptims, įskaitant „nulinio COVIDo“ politiką.

Kaip galimi jo įpėdiniai minimi liberalesnių pažiūrų Wang Yangas ir Hu Chunhua, buvusio prezidento Hu Jintao statytinis, kadaise minėtas kaip potencialus Kinijos lyderis.

Tačiau nesitikima, kad bet kurio iš jų paskyrimas reikš kokį nors frakcijų iššūkį Xi Jinpingui, kuris per 10 savo valdymo metų sumenkino premjero vaidmenį.

„Naujojo Politbiuro ir jo Nuolatinio komiteto sudėtis bus vienas geriausių turimų įrodymų apie politinę jėgų pusiausvyrą Pekine“, – sakė „Eurasia Group“ vyresnysis Kinijos analitikas Neilas Thomasas.

Tačiau jis pridūrė, kad „neįtikėtinas Xi [Jinpingo] valdžios konsolidavimas reiškia, kad elito paaukštinimas yra ne tiek balansavimas tarp konkuruojančių frakcijų, kiek lojalumo varžybos Xi [Jinpingo] dominuojančioje frakcijoje“.

Į Nuolatinį komitetą pretenduoja keturi artimi bendražygiai: Li Xi, Guangdongo provincijos partijos vadovas, Ding Xuexiang, Xi Jinpingo štabo vadovas, ir Chen Mineras, Čongčingo miesto partijos lyderis.

Taip pat gali būti, kad į aukštesnes pareigas bus paskirtas Li Qiangas, partijos vadovas Šanchajuje ir šių metų kelis mėnesius trukusio miesto uždarymo dėl COVID-19 architektas. Jis yra dar vienas Xi Jinpingo bendražygis.

Ilgametis kinų lyderio patarėjas ir dabartinis Politbiuro nuolatinio komiteto penktasis narys Wang Huningas taip pat siūlomas paaukštinti – laikraštis „South China Morning Post“ pranešė, kad jis galėtų vadovauti Pekino nacionaliniam liaudies kongresui.

Naujas mandatas ir naujas titulas?

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad Xi Jinpingas užtikrintai gaus trečiąją kadenciją partijos generalinio sekretoriaus poste ir kovo mėnesį vyksiančiame Nacionaliniame liaudies kongrese bus patvirtintas Kinijos prezidentu.

Tačiau gali būti ir kitų būdų parodyti beveik visišką Xi Jinpingo dominavimą partijoje, kurioje pastaraisiais dešimtmečiais buvo daugiau galimybių vidaus diskusijoms ir net nesutarimams.

Analitikai ir žiniasklaida spėlioja, kad Xi Jinpingas gali norėti pakeisti savo titulą į „liaudies lyderio“ ar net „partijos pirmininko“ – tokį pat, kokį turėjo Mao Zedongas – ir taip dar labiau įtvirtinti savo vietą Kinijos istorijoje šalia vadinamojo „Didžiojo vairininko“.

Taip pat gali įvykti dar vienas partijos statuto pakeitimas.

2017 metais į jį įtraukta nuoroda į „Xi Jinpingo mintį apie socializmą su kiniškais bruožais naujoje eroje“, kuri po metų buvo įtraukta į šalies konstituciją.

Tačiau šį kartą, pasak analitikų, partija gali sutrumpinti formuluotę iki „Xi Jinpingo minties“, taip vėl prilyginant kinų lyderį Mao Zedungui.

„Kad ir kaip kvailai tai skambėtų, toks pokytis reikštų, kad partijos elitas plačiai remia Xi Jinpingą, o jo statusas ir ideologija prilygtų Mao Dzedongo“, – teigė konsultacinė bendrovė „Trivium China“.

2022 10 21 14:32
Spausdinti