Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KAMBODŽA
Kambodžos karalius naujuoju premjeru paskyrė Hun Seno sūnų
BNS
Scanpix
Hun Manetas.

Naujuoju Kambodžos lyderiu pirmadienį karalius paskyrė Hun Manetą, faktiškai perėmusį šį postą iš beveik keturis dešimtmečius valdžiusio tėvo.

Praėjus kelioms dienoms po triuškinamos pergalės liepą vykusiuose rinkimuose Hun Senas – vienas ilgiausiai pasaulyje veikiančių lyderių – paskelbė, kad atsistatydina iš ministro pirmininko pareigų ir perduoda valdžią savo vyresniajam sūnui.

Po to, kai pagrindinei opozicijos pretendentei – Žvakių partijai – buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose dėl techninių kliūčių, o valdančioji Kambodžos liaudies partija laimėjo visas, išskyrus penkias, vietas 125 narių žemuosiuose parlamento rūmuose, rinkimai buvo pasmerkti kaip nesąžiningi.

Pirmadienį, gavęs Hun Seno prašymą, karalius Norodomas Sihamoni išleido karališkąjį dekretą, kuriuo „skiria Dr. Hun Manetą Kambodžos Karalystės ministru pirmininku 7-ajai parlamento kadencijai“.

Tačiau tam, kad oficialiai taptų naujuoju šalies lyderiu, 45-erių vyras ir jo kabinetas turi laimėti rugpjūčio 22 dieną numatytą balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente.

Naujoje vyriausybėje dirbs daug jaunų ministrų, kai kurie iš jų užims postus, kuriuos paliko jų tėvai.

Tvirtindamas, kad nesikiš į sūnaus valdymą, Hun Senas taip pat pažadėjo kambodžiečiams, kad ir toliau dominuos šalies politikoje.

2023 08 07 11:05
Spausdinti